Navo hoopt op duidelijkheid van Donald Trump

defensie | Wat wordt Amerika's houding ten opzichte van de Navo als de kritische Donald Trump aan de macht is?

De buitenlandministers van de Navo-landen vergaderden gisteren in Brussel in een vreemde samenstelling. Discussiepunt was de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump liet zich tijdens de campagne soms negatief uit over het bondgenootschap, maar aan tafel in brussel zat Obama's buitenlandminister John Kerry.

Kerry sprak bij aankomst geruststellende woorden over het belang van samenwerking tussen Europa en de Verenigde Staten, maar niemand weet wat die woorden na Trump's inauguratie eind januari waard zijn.

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders zei gisteren dat hij Trump zo snel mogelijk wil uitnodigen voor een topontmoeting met de andere regeringsleiders in het bondgenootschap. Koenders wil vooral dat Trump belooft dat hij bondgenoten in noodgevallen zal verdedigen.

In de verkiezingscampagne was Trump kritisch over de Navo. De organisatie was volgens hem 'achterhaald' en moest meer doen tegen islamistisch terrorisme. Ook twijfelde Trump openlijk aan de verdediging van de Amerikaanse bondgenoten. Het hangt voor hem samen met de defensie-uitgaven van een land.

Op dit moment voldoen in Europa alleen Estland, Griekenland, Groot-Brittannië en Polen aan de Navo-norm van een budget van twee procent van het bruto binnenlands product. Dit zorgt in de Verenigde Staten al jarenlang voor ergernis, maar consequenties blijven uit.

Oud-generaals

Tegelijkertijd zijn er tekenen dat de soep van Trump toch niet zo heet gegeten wordt. Hij wil oud-generaal James Mattis tot minister van defensie benoemen. Mattis heeft vroeger een hoge positie bekleed bij de Navo en denkt mogelijk positiever over de alliantie. Oud-generaal David Petraeus wordt genoemd als minister van buitenlandse zaken. Hij was commandant van de Navo-missie in Afghanistan. Europese landen leverden daar een flinke militaire bijdrage.

De eerste test voor de relatie tussen Europa en Trump komt in februari, nog voordat de nieuwe president naar Europa afreist. Mattis zal dan een al geplande vergadering van Europese defensieministers bezoeken.

Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de Navo, sprak gisteren geruststellende woorden. Volgens hem was Trump positief over de Navo op het moment dat Europese regeringsleiders hem telefonisch feliciteerden met zijn verkiezingsoverwinning. Stoltenberg wees er ook op dat de Verenigde Staten volgend jaar het budget voor de aanwezigheid van militairen in Oost-Europa verviervoudigen.

Of een nieuwe Amerikaanse regering die plannen handhaaft zal, naast de eerste gesprekken met Trump en Mattis, een belangrijke test worden voor de toekomst van de Navo.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden