Navo hekelt Poetins 'gevaarlijke nucleaire wapengekletter'

Poetin kondigt tijdens de Russische wapenexpo een uitbreiding van het Russische kernarsenaal aan. Beeld epa
Poetin kondigt tijdens de Russische wapenexpo een uitbreiding van het Russische kernarsenaal aan.Beeld epa

Het Russische leger krijgt er dit jaar veertig nieuwe intercontinentale kernraketten bij die zich niets aantrekken van de bestaande antiraketsystemen van de Verenigde Staten. De uitbreiding van het atoomarsenaal is nog maar het begin, zei de Russische president Vladimir Poetin bij de opening van een wapenshow. De Navo noemt het 'nucleaire wapengekletter' van Poetin 'gevaarlijk'.

bewerkt door redactie

Op een schietbaan in Alabino, even ten westen van de hoofdstad Moskou, haalde Poetin uit naar de 'opruiing' door het Westen. Hij reageerde daarmee op het recente plan van de Verenigde Staten om zware wapens te stationeren in de Baltische staten en Oost-Europa. Dat plan is weer een reactie op de Russische annexatie van de Oekraïense Krim van vorig jaar en de voortdurende Russische inmenging in de oorlog in Oost-Oekraïne.

In zijn toespraak tot de Moscow Army-Expo 2015 bezwoer Poetin de modernisering van de Russische defensie-industrie en de bewapening van het leger voort te zetten, ondanks de economische neergang in zijn land. Hij roemde vooral de nieuwe Armata-tank en andere pantservoertuigen.

De Russische president zei ook dat er proeven worden gedaan met een nieuw soort langeafstandsradar die luchtdoelen voorbij de horizon kan onderscheiden. In eerste aanleg zullen dergelijke installaties westwaarts worden gericht, maar op termijn komen ze ook in het oosten van Rusland.

Het Russische ministerie van buitenlandse legde in een verklaring de schuld van de nieuwe wapenwedloop bij het Westen. 'De Verenigde Staten verhogen de spanningen en voeden de anti-Russische angsten van hun Europese bondgenoten zorgvuldig om de huidige moeilijke toestand te gebruiken voor verdere uitbreiding van hun militaire aanwezigheid en invloed in Europa', aldus het ministerie in een verklaring. 'We hopen dat de rede zal zegevieren en het mogelijk zal zijn de situatie in Europa te behoeden voor afglijden naar een gewapende confrontatie die gevaarlijke gevolgen zou kunnen hebben.'

In een reactie noemde Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg de Russische plannen om het raketarsenaal uit te breiden 'destabiliserend en gevaarlijk'. De 'nucleaire retoriek' van Rusland is een van de redenen dat de Navo haar aanwezigheid in Oost-Europa opvoert en klaar staat om alle Navo-leden te verdedigen, aldus Stoltenberg.

De toespraak van Poetin bevestigt volgens hem 'een patroon' in het gedrag van Rusland van de afgelopen tijd. De Navo-topman zei dat de stationering van meer wapens in Oost-Europa 'in lijn is met internationale overeenkomsten'.

De betrekkingen tussen Rusland en het Westen verkeren in zwaar weer. Het Westen verwijt Moskou de separatistische rebellen in Oekraïne te steunen of zelfs te aan te sturen. Ook gaan er al wekenlang geruchten dat Rusland aan de grens met Oekraïne een grote troepenmacht aan het opbouwen is. Duidelijkheid over die berichten is er echter niet.

Onder meer Estland, Letland en Litouwen vrezen eenzelfde scenario in hun land. De drie Baltische landen hebben de Navo daarom gevraagd permanent troepen op hun grondgebied te stationeren. Litouwen en Polen hebben bevestigd met de VS te overleggen over de komst van Amerikaanse zware wapens.

Navo-topman Jens Stoltenberg. Beeld afp
Navo-topman Jens Stoltenberg.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden