NAVO-gezant

Secretaris-generaal Robertson van de NAVO zal de komende dagen de Nederlander Niek Biegman benoemen tot persoonlijk vertegenwoordiger in Macedonië.

Biegman moet in Macedonië contacten onderhouden met de regering en toezien op naleving van het akkoord van Ohrid. Dat kwamen vorig jaar de Macedonische regering en de strijdende Albanese partijen overeen. Biegman was tot oktober vorig jaar de Nederlandse ambassadeur bij de NAVO. Daarvoor was hij ambassadeur bij de Verenigde Naties. Zijn benoeming in Macedonië gaat in maart in en geldt voor een half jaar. Hij is in Skopje opvolger van de Duitser Vollers.

Biegman moet rechtstreeks verantwoording afleggen aan Robertson. Deze zal hem ook persoonlijk benoemen. De NAVO-lidstaten hebben daar geen zeggenschap meer in. De Nederlander geldt in NAVO-kringen als een ,,zeer vooraanstaand diplomatiek zwaargewicht''. De EU heeft momenteel de Fransman Le Roy in een vergelijkbare rol in Skopje zitten. Le Roy legt verantwoording af aan EU-vertegenwoordiger voor buitenlands beleid Solana.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden