Navo-flitsmacht begin volgend jaar richting Russen

Minister van buitenlandse zaken Bert Koenders en zijn Amerikaanse collega John Kerry schudden handen, na een onderonsje dat zij hadden in Brussel.Beeld epa

Nederland gaat begin volgend jaar testen hoe snel Nederlandse militairen aan de oostgrens van het Navo-bondgenootschap kunnen staan om de Russen af te schrikken. Het gaat om een proef van de nieuwe NAVO-flitsmacht, samen met de Duitsers en Noren. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Bert Koenders gezegd tijdens een overleg met zijn Navo-collega's in Brussel.

De voorlopige strijdmacht moet begin volgend jaar al paraat staan, zei Navo secretaris-generaal Jens Stoltenberg vandaag tijdens het overleg. Nederland, Duitsland en Noorwegen hebben troepen toegezegd voor deze voorhoede van de eigenlijke 'flitsmacht'.

Het is nog onduidelijk hoeveel manschappen aan de Navo-flitsmacht zullen deelnemen. Wat Nederland betreft gaat het in totaal waarschijnlijk om ongeveer 900 militairen, die in rotaties van een paar honderd militairen per keer naar onder meer de Baltische Staten en Polen worden gestuurd. Navo-topman Stoltenberg roemde het initiatief als "sterk signaal van solidariteit binnen de Navo".

De flitsmacht is een kleinere voorloper van de op te richten snelle-reactiemacht. Met het interim-legerkorps kan het bondgenootschap de tijd overbruggen die de oprichting van de definitieve snelle-reactiemacht nog vergt.

Destabilisatie in het oosten
De Navo zet haast achter de oprichting van de macht, omdat de verdragsorganisatie "snel duidelijk wil maken dat in een tijd van destabilisatie in het oosten wij vertrouwenwekkende maatregelen nemen voor de Navo-bondgenoten", zei Koenders in Brussel tegen de NOS. "Het is een waarschuwing dat de Navo destabilisatie niet accepteert."

Volgens de minister lopen de militairen geen uitzonderlijke risiso's bij hun inzet langs de grens met Rusland. "Militairen lopen altijd risico's, maar ik zou deze nou niet als grootste inschatten. Ze zijn daar juist om het Navo-bondgenootschap te versterken", aldus Koenders.

Afgelopen september besloot de Navo de flitsmacht op te richten tijdens een topontmoeting in Wales om snel te kunnen reageren op eventuele dreigingen uit Rusland. Met de nieuwe macht wil de Navo bedreigde bondgenoten zo snel mogelijk, binnen enkele dagen, te hulp schieten.

Duits-Nederlands legerkorps
De Navo beschouwt de flitsmacht als nieuwe spits van de bestaande Navo-interventiemacht, die op zijn vroegst pas na enkele dagen inzetbaar is. De samenwerking met de Duitsers gaat via het Duits-Nederlandse legerkorps in het Duitse Münster.

De Navo-landen kwamen ook overeen om voorlopig de maatregelen te handhaven die de buurlanden van Rusland gerust moeten stellen. Het gaat onder meer om patrouillevluchten boven de Oostzee en de legering van troepen in landen als Polen en de Baltische staten.

De Verenigde Staten en Europa proberen de druk op Rusland verder op te voeren om het land te bewegen te stoppen met zijn inmenging in Oost-Oekraïne. De ministers van buitenlandse zaken van de 28 Navo-landen en Oekraïne veroordeelden vandaag gezamenlijk de "moedwillige destabilisatie" van Oost-Oekraïne door Rusland.

Nieuwe strafmaatregelen
De levering van tanks, zware wapens, geavanceerd luchtafweergeschut en militaire aanwezigheid in Oost-Oekraïne noemen de ministers een "schending van internationale wetten". De ministers benadrukten dat de annexatie van het schiereiland de Krim en de verkiezingen in Oost-Oekraïne beide niet zullen worden erkend.

Vooral de VS schermen met nieuwe strafmaatregelen. "Die kant willen we niet op, maar het kan als het nodig is", zei een woordvoerder van Buitenlandse Zaken dinsdag.

De meeste Europese landen staan niet te trappelen om nieuwe sancties in te stellen, tenzij de situatie in Oekraïne plots flink verslechtert. De Russische economie lijdt onder die sancties, maar tegenmaatregelen kunnen ook de Europese landen flink raken.

Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden