Navo-depot Ter Apel gaat definitief dicht

Van onze redactie economie VLAGTWEDDE - Het Navo-depot in Ter Apel gaat definitief dicht. Daardoor vervallen 230 arbeidsplaatsen. Dat heeft het ministerie van defensie de werknemers gisteren meegedeeld.

Over de mogelijke sluiting van de zogenaamde Poms-Site gaan al langer geruchten. Defensie heeft de knoop doorgehakt na besluiten in de Verenigde Staten over de Navo-depots. Volgens het minsterie moet de oorzaak van de sluiting gezocht worden in de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Europa. In het depot bevindt zich materiaal dat in tijden van crisis naar de Noordduitse hoogvlakte moet worden overgebracht, maar deze taak is nu niet meer nodig.

Daarnaast zouden de afgelegen ligging van het depot en het ontbreken van een spoorwegverbinding een rol spelen. Defensie gaat ervan uit dat de laatste werknemer eind 1995 het depot zal verlaten. Met de Amerikanen wordt daar nog over onderhandeld.

Het verdwijnen van het depot is volgens de vakbonden “een economische ramp voor de regio”. Ook de spellenfabrikant MB moet op last van het moederbedrijf Hasbro de activiteiten staken. Daar verdwijnen 160 banen. De werkloosheid in de regio loopt daarmee op tot dertig procent.

De bonden betreuren het dat de rijksoverheid zich terugtrekt uit een gebied waar het economisch toch al slecht gaat. Ze vinden dat het ministerie van defensie op zoek moet gaan naar andere werkgelegenheid in de regio.

“Het is weer tijd om de noodklok over Oost-Groningen te luiden”, zegt burgemeester H. Euverink van Vlagtwedde, waarin Ter Apel ligt, in een reactie. Hij is “ontmoedigd en verbijsterd” over het besluit dat het Navo-depot dicht moet. Het Groningse provinciebestuur heeft al wel bij Hasbro de oprichting van een gemeenschappelijke 'task force' bedongen, die vervangende werkgelegenheid voor MB'ers moet zoeken. Die staat onder voorzitterschap van de Groningse commissaris, H. Vonhoff.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden