Navo-chef: VS zullen bij de Navo blijven

Navo-chef Jens Stoltenberg. Beeld epa

Ook onder Donald Trump zullen de Verenigde Staten hun verplichting uit het Navo-verdrag nakomen om bondgenoten te hulp te schieten. Navo-chef Jens Stoltenberg zei dat vandaag in Brussel over de volgende Amerikaanse president.

Trump dreigde tijdens de verkiezingscampagne steun te onthouden aan Europese landen die te weinig aan defensie uitgeven en noemde de Navo zelfs overbodig.

Afgelopen weekend waarschuwde Stoltenberg de onlangs verkozen Trump al dat hij het belang van de Navo niet moet onderschatten: "We moeten nu niet allemaal onze eigen koers varen. Dat geldt voor Europa en voor de Verenigde Staten." President Barack Obama verzekerde maandag dat de VS ook onder zijn opvolger een sterke en robuuste Navo-partner blijven.

Stoltenberg herhaalde dat de defensiebudgetten in Canada en Europa weer aan het stijgen zijn en zei er "absoluut zeker'' van te zijn dat de Navo de grondslag van de trans-Atlantische defensie blijft. "Een sterke Navo is belangrijk voor Europa maar ook voor de VS." Volgens de Noorse oud-premier is Trump een "grote fan'' van de militaire alliantie.

VS en Rusland

De secretaris-generaal zei verder het normaal te vinden dat Trump spreekt met wereldleiders als de Russische president Vladimir Poetin. Zij spraken maandag af constructief te gaan samenwerken.

Stoltenberg wil binnenkort de Navo-Ruslandraad weer bijeenroepen omdat het volgens hem belangrijk is de dialoog over de spanningen met de "assertieve'' Russen op gang te houden. In dit verband zei hij dat de Navo de Russische aanval op de territoriale integriteit van Oekraïne nooit zal accepteren.

Stoltenberg woonde vandaag een bijeenkomst van de Europese defensieministers bij, waar de nauwere samenwerking tussen de EU en het militaire bondgenootschap op de agenda stond. De ministers gaven groen licht voor een verhoging van het budget van het Europees Defensieagentschap (EDA), de eerste sinds 2010. In het in 2004 opgerichte EDA werken 27 lidstaten samen op defensiegebied. Denemarken doet niet mee.

Het budget is met vijf ton verhoogd tot 31 miljoen euro in 2017. "Een kleine en zelfs symbolische verhoging'', aldus EU-buitenlandchef Federica Mogerhini. Zij bracht een "luide en duidelijke boodschap over na overleg met de ministers: voor de EU zijn een sterkere Navo en stevigere banden met de VS een absolute prioriteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden