Navo-chef: Georgië en Oekraïne worden lid

(Novum/Ap) - Rusland kan de eventuele toetreding van Georgië en Oekraïne niet blokkeren. Dat heeft secretaris-generaal van de Navo Jaap de Hoop Scheffer maandag gezegd. Rusland is fel tegen Navo-lidmaatschap van de voormalige sovjetrepublieken. De Hoop Scheffer zei echter dat het wat hem betreft niet een kwestie is van òf de landen lid worden, maar wanneer.

Dinsdag en woensdag wordt in Boekarest een Navo-top gehouden waarop Georgië en Oekraïne graag de toezegging zouden krijgen dat ze binnen afzienbare tijd lid kunnen worden. De Amerikaanse president George Bush heeft gezegd zich hiervoor sterk te zullen maken, maar stuit op verzet van Duitsland en Frankrijk.

Bush kwam maandagavond aan in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Enkele duizenden betogers hadden zich voor de Amerikaanse ambassade verzameld en schreeuwden leuzen als 'Yankee go home'. Ook werden poppen die Bush moesten voorstellen in brand gestoken.

Een andere kwestie die op de top besproken moet worden, is het eventuele lidmaatschap van Macedonië. De Griekse regering is vastbesloten de toetreding van het land te blokkeren vanwege een conflict over de naam. Volgens Griekenland impliceert de naam Macedonië dat het land aanspraak maakt op Grieks grondgebied. Volgens Macedonië is daarvan geen sprake. Macedonië grens aan een Griekse provincie die dezelfde naam draagt.

De Hoop Scheffer zei maandag te hopen dat de Navo Macedonië op de top kan uitnodigen. Het is ook de bedoeling Kroatië en Albanië uit te nodigen. Toetreding van de drie balkanlanden zou de stabiliteit van de regio aanzienlijk vergroten, aldus de Navo-chef.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden