Navo-bondgenoten bespreken strategie Afghanistan

(Novum/AP) - De ministers van defensie van de Navo-landen komen donderdag in het Spaanse Sevilla bijeen om de strategie van het bondgenootschap in Afghanistan te bespreken. Hier maken 35 duizend Navo-militairen zich met Amerikaanse en Britse versterkingen op voor een nieuwe campagne tegen de Taliban. Ook de Nederlandse minister van Defensie Henk Kamp (VVD) is aanwezig.

De Navo wil niet afwachten tot de Taliban in het voorjaar een offensief beginnen, maar zelf actief toeslaan om ze voor te zijn, zei ondersecretaris-generaal John Colston vorige week tegen verslaggevers in Brussel.

De Amerikaanse generaal John Craddock zal de ministers een plan voorleggen om de mobielere gevechtseenheden uit het zuiden en oosten in te zetten aan de grens met Pakistan. Door het Amerikaanse besluit om het verblijf van ruim drieduizend militairen vier maanden te verlengen en de geplande stationering van achthonderd Britse militairen in het zuiden zal Craddock de komende maanden kunnen beschikken over de door hem gewenste slagkracht. Toch zal hij er bij de overige bondgenoten op aandringen om extra troepen, helikopters en vliegtuigen ter beschikking te stellen.

De Verenigde Staten zijn met 14 duizend militairen verreweg de grootste troepenleverancier, gevolgd door de Britten met 5.200. Verscheidene Europese bondgenoten hebben de druk weerstaan om meer troepen te sturen, vooral naar de frontlinies in het zuiden en oosten.

Spanje breidt zijn contingent van 550 militairen in het westen niet uit, Duitsland stelt waarschijnlijk zes Tornado-verkenningsvliegtuigen beschikbaar, maar voegt nauwelijks troepen toe aan de drieduizend militairen in het noorden en de regering van Italië heeft al de grootste moeite om in het parlement geld los te krijgen voor het handhaven van de huidige 1.950 Italiaanse militairen.

Er zijn stemmen opgegaan om onderdelen in te zetten van de nieuwe reactiemacht van de Navo, die vorig jaar met twintigduizend militairen volledig operationeel werd, maar Frankrijk en Duitsland willen deze troepenmacht achter de hand houden voor noodgevallen en niet inzetten voor lopende operaties.

De ministers zullen verder het belang van ontwikkelingshulp om de steun van de plaatselijke bevolking te winnen en van versterking van de opleiding van het Afghaanse leger onderstrepen. De Afghaanse minister van defensie Abdul Rahim Wardak woont een deel van de conferentie bij.

Behalve over Afghanistan zullen de ministers ook spreken over vredeshandhaving in Kosovo en over het Midden-Oosten. Vrijdag ontvangen zij hun ambtgenoten van Rusland, Israël en zes Arabische landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden