Navo belooft VN hulp bij ontwapenen van Irak

PRAAG - De lidstaten van de Navo steunen unaniem de VN bij de uitvoering van resolutie 1441 tegen Irak. ,,Het is de internationale gemeenschap ernst'', zei premier Balkenende op de Navo-top in Praag. ,,De tijd van spelletjes is voorbij.''

De verklaring, waarin de 19 lidstaten unaniem 'effectieve actie' beloven om de VN te 'assisteren' bij de ontwapening is een steun in de rug van de VN en de wapen inspecteurs. Navo-chef Robertson ontkende dat de tekst onder druk van sommige bondgenoten was afgezwakt: ,,Waar de Veiligheidsraad 41 dagen voor nodig had, dat hadden wij binnen 24 uur op papier.'' Een Amerikaanse regeringsfunctionaris noemde de verklaring 'opvallend krachtig' en 'erg behulpzaam'.

Diverse lidstaten, waaronder Nederland, hebben niet alleen steun betuigd aan de VN, maar hebben ook expliciet positief gereageerd op het Amerikaanse verzoek om assistentie, voor het geval er een oorlog komt. In Praag zei president Bush dat militaire actie zijn laatste optie is.

De bijeenkomst in de Tsjechische hoofdstad stond vooral in het teken van de uitbreiding en modernisering van de Navo. Gistermorgen kregen zeven landen -Letland, Estland, Litouwen, Roemenië, Bulgarije, Slowakije en Slovenië- een uitnodiging om onderhandelingen te starten over toetreding. In een aantal van die landen is dat historische moment ook echt gevierd. In de Roemeense hoofdstad Boekarest zwaaiden schoolkinderen met Amerikaanse vlaggetjes. Terwijl elders in Roemenië aanplakbiljetten met anti-Navo opschriften door de politie werden verwijderd.

De zeven voormalige Warschaupactlanden worden in 2004 lid. Drie jaar geleden zijn Polen, Hongarije en Tsjechië al toegetreden. Volgens Navo-chef Robertson blijft het niet bij deze uitbreiding. In de verdere toekomst zullen ook de Balkanlanden volwaardig lid kunnen worden.

De Navo, die tot dusver een beperkte rol speelde in de Amerikaanse campagne tegen het terrorisme, heeft in Praag besloten tot de oprichting van een snelle reactiemacht van 21000 manschappen. Voor de samenstelling van zo'n strijdmacht, die in actie komt als een lidstaat wordt aangevallen, wordt bij toerbeurt een beroep gedaan op parate eenheden uit de lidstaten. Ook Nederland zal na 2004 meedoen. Minister van buitenlandse zaken De Hoop Scheffer benadrukte dat sturen van militairen gebonden is aan een mandaat van de Veiligheidsraad en goedkeuring van de Tweede Kamer.

Vandaag overlegt de Navo met Rusland en Oekraïne. President Koetsjma van Oekraïne arriveerde gisteren in Praag. De Navo-leiders weigeren hem te ontmoeten, wegens zijn kennis van de export van radar apparatuur naar Irak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden