NAVO bekijkt aanvulling VS-raketschild

BRUSSEL (ANP) - De NAVO kijkt naar de mogelijkheden om het Amerikaanse raketschild in Polen en Tsjechië aan te vullen. Een eigen NAVO-schild kan dan andere delen van Europa beschermen tegen mogelijke raketten uit Iran en Noord-Korea. Waarschijnlijk deze week begint een studie daarnaar.

Assistent-secretaris-generaal John Colston van de NAVO heeft dat maandag gezegd. Hij liep vooruit op een vergadering van ministers van Defensie van de 26 NAVO-landen donderdag en vrijdag in Brussel.

Het NAVO-bondgenootschap studeert al langer op een eigen raketafweer voor Europa. Eind vorig jaar bespraken de 26 NAVO-landen al een rapport daarover van ruim 10.000 pagina's. De VS zijn ondertussen echter van plan op eigen houtje soortgelijke installaties neer te zetten in Polen en Tsjechië. De Amerikaanse bases laten delen van Zuid- en Oost-Europa onbeschermd.

Studie

De NAVO-landen beslissen daarom deze week over een studie naar de gevolgen van het Amerikaanse systeem voor de NAVO-plannen, verwacht Colston. ,Een aanvullend schild is flink goedkoper dan een geheel eigen raketafweer'', ziet Colston alvast als mogelijk voordeel.

De Amerikaanse plannen stuitten tot dusver op zware kritiek van Rusland. De Russische president Vladimir Poetin vroeg de VS daarom om een gezamenlijk antiraketschild in Azerbeidzjan.

De NAVO-topman Colston toonde zich in een eerste indruk niet enthousiast over het Russische verzoek. De beoogde basis ligt mogelijk te dicht bij Iran om Iraanse raketten uit de lucht te kunnen schieten. Een echte technische analyse moet echter nog volgen, zei Colston. ,,We zijn wel blij dat VS en Rusland hun confronterende toon hebben vervangen door een meer coöperatieve houding''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden