Navigatiefoutje bij Amerikaans-Russisch spel onder zeespiegel

Van een onzer verslaggevers

De eerste melding van de politiek gevoelige botsing onder water kwam van Russische kant. Een kernonderzeeer van het type Delta III kreeg jongstleden zaterdag volgens een marinewoordvoerder in Moskou ploteling een duw van een 'onbekend vaartuig'. De Russische boot had geen noemenswaardige schade en kon op eigen kracht terug naar de basis op het schiereiland Kola, ten oosten van Scandinavie.

Het werd al vermoed, maar pas na enige tijd bevestigd door de Amerikaanse marine. Een van de VS-aanvalsonderzeeers, de USS Grayling, had in de Barentszee de Rus iets te dichtbij geschaduwd, en kon een aanvaring niet meer vermijden. Ook de Grayling liep slechts lichte schade op. Er waren geen persoonlijke ongelukken aan boord, luidde de korte verklaring van het ministerie van defensie in Washington.

Het incident toont nog eens aan wat deskundigen in de onderzeeboot-branche de afgelopen tijd al bevestigden. Het bizarre spel tussen nucleaire onderzeeers onder de ijskap gaat nog steeds door, ondanks de ontwapeningsrace op het land, ondanks de verbeterde klimaat tussen Moskou en Washington.

De betrokken onderzeeer van de Delta-klasse is bedoeld als platform voor nucleaire lange-afstandraketten, onderdeel van het zogenaamde second strike vermogen van de Russen. Volgens de scenario's kan hiermee een eventuele nucleaire aanval op Russisch grondgebied van onder de zeespiegel worden vergolden. Het bijbehorende spel gaat gewoonlijk als volgt: elke grote strategische nucleaire Russische onderzeeer wordt permanent gevolgd door een kleinere, snelle Amerikaanse aanvalsonderzeeer. En om die dreiging van Amerikaanse kant weer te kunnen pareren, is vervolgens altijd nog een soortgelijke Russische aanvalsboot in de buurt.

Kleine deuken

De bemanningen van beide kanten kunnen via geluidsapparatuur precies vaststellen welke boot, van welk type naast ze vaart. Kleine deuken komen vaker voor. Nog vorig jaar februari stuiterde de Amerikaanse Baton Rouge in dezelfde wateren tegen een grote Russische boomer.

"De wederzijdse spanning onder water is sinds de val van de Berlijnse Muur veel minder geworden. Maar de Amerikanen en Russen gaan op beperkte voet gewoon met dit spel door, al is het alleen maar om geoefendheid op peil te houden" , zeggen hoge militairen van de Nederlandse onderzeedienst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden