Nauwelijks verkeer voor dure snelweg naar Almere

Door de tragere groei van Almere wordt de A9 veel minder druk dan eerder verwacht. Toch houdt Rijkswaterstaat vast aan verbreding van de snelweg van vier naar tien rijstroken, inclusief dure tunnel.

De twijfel over nut en noodzaak van een van de duurste weguitbreidingen van Nederland neemt toe. Uit de nieuwste cijfers over de A9 door de Bijlmer blijkt dat er nauwelijks auto's overheen rijden. Toch wordt deze snelweg, ook bekend als de Gaasperdammerweg, uitgebreid van twee keer twee rijstroken, naar twee keer vijf stroken plus een wisselstrook.

Cijfers die Trouw bij Rijkswaterstaat opvroeg, lijken weinig aanleiding te geven voor zo'n brede weg. Vorig jaar reden er dagelijks 59.000 voertuigen overheen. In 2005 waren dat er nog 72.000. Op 1 juli is de verwachting voor 2030 daarom fors bijgesteld: van 168.000 naar 130.00 voertuigen per dag.

Dat is opvallend, want op basis van de oude prognose is in maart 2011 besloten om één miljard euro voor het project uit te trekken. Om overlast te beperken, wordt een drie kilometer lange landtunnel aangelegd, de langste van Nederland.

Op de vraag waarom de prognose is verlaagd verwijst het ministerie van infrastructuur naar recente rapporten van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Centraal Planbureau. Hierin staan lange-termijntrends over stedelijke ontwikkeling en thuis werken. Maar volgens een adviseur van het ministerie van infrastructuur die graag anoniem wil blijven is de reden concreter.

Volgens hem houdt de daling verband met de tegenvallende groei van Almere. Zo werd in 2011 in de toelichting op het uitbreidingsbesluit nog meermalen gesproken over de 'schaalsprong van Almere'. De stad moest 350.000 inwoners hebben in 2030, tegenover 196.000 nu. De schaalsprong behelst de bouw van 60.000 extra woningen en de komst van 100.000 extra banen.

Van deze plannen komt niets terecht. Voor de crisis, toen mensen met een baan in Amsterdam voor een betaalbaar huis met een tuin op Almere aangewezen waren, groeide de stad fors. Maar al sinds 2011 verhuizen meer mensen vanuit Almere naar andere gemeenten dan andersom, blijkt uit cijfers van het CBS.

Twee van de andere zeven deelprojecten in de 4,2 miljard kostende weguitbreiding rond Amsterdam groeien ook niet meer. Op de A6 bij Almere Poort en de A1 bij Muiden rijdt nu net zo veel of minder verkeer dan in 2007. Ook voor deze twee trajecten zijn de prognoses naar beneden bijgesteld (zie grafiek).

Toen Trouw twee jaar geleden al eens tegenvallende cijfers publiceerde, sprak een woordvoerder van minister Schultz (VVD, infrastructuur) nog van een 'vertraging van de groei'. Ook nu ziet het ministerie geen reden om bijvoorbeeld een rijstrook te schrappen. Volgens Schultz rijden er straks gemiddeld wel minder auto's, maar zal het tijdens de spits druk genoeg zijn voor tien rijstroken.

Volgens de adviseur zijn het de voormalige Vrom-ambtenaren op het ministerie van infrastructuur en milieu die 'krampachtig' vasthouden aan het idee van een mega-Almere. "Het is hun laatste speeltje, sinds ruimtelijke ordening is overgeheveld naar provincies en gemeenten. Verder gelooft niemand er nog in."

Terugkrabbelen lijkt ook juridisch onmogelijk. Deze week werd bekend dat de aanleg en het onderhoud van tien rijstroken door de Bijlmer is gegund aan aannemerscombinatie IXAS Zuid-Oost, onder meer bestaand uit de bedrijven Ballast Nedam en Heijmans. De A6 bij Almere werd eind 2012 al gegund aan een samenwerking tussen onder meer VolkerWessels en Boskalis.

Brede A9 als alternatief voor A6 langs Naardermeer

Al decennia zijn er plannen om de A6 naar Almere en Lelystad beter te laten aansluiten op het wegennet naar Schiphol en Den Haag. In de originele plannen uit 1967 voor deze Rijksweg 6 liep de weg door tot knooppunt Holendrecht. Omdat het laatste stukje nooit werd aangelegd, bleef de wens om de aansluiting te maken bestaan. In 2006 werd dit concreet in de plannen van toenmalig minister Peijs (CDA, verkeer en waterstaat). Ze stelde voor de A6 op anderhalve kilometer langs het Naardermeer aan te leggen. Het leidde tot stevige protesten, aangewakkerd door Natuurmonumenten, eigenaar van het Naardermeer. Toen de VVD later dat jaar terugkrabbelde, kon er een streep door de plannen. In 2011 zette minister Schultz (VVD, infrastructuur en milieu) haar handtekening onder de weguitbreiding Schiphol Amsterdam Almere (SAA). Met ruim vier miljard is dit het duurste wegenproject in Nederland. Een van de zeven onderdelen is de verbreding van de A9, zodat Flevoland en Schiphol, zoals ooit bedacht, beter met elkaar verbonden worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden