Nauwelijks tijd om goed les te geven

Een archieffoto van een leraar voor de klas. Beeld anp
Een archieffoto van een leraar voor de klas.Beeld anp

Graag wil ik als oudere leerkracht (vrouw, 57 jaar) reageren op het artikel van meester Mark (Trouw, 24 september). Ik sta zo'n twintig jaar voor de klas en herken veel in zijn artikel. Ik ben erg blij dat Trouw dit artikel heeft geplaatst en op deze manier aandacht besteedt aan de werkdruk en -stress in het basisonderwijs.

Toevallig heb ik net deze week een mail gestuurd naar het onderwijsblad van de AOB met daarin het verzoek om meer aandacht te besteden aan de werkdruk en -stress bij oudere leerkrachten in het onderwijs.

Mijn situatie: ik geef les op een reguliere basisschool, groep 5. Dit jaar heb ik een klas met 26 leerlingen van wie ongeveer twee derde op een of andere manier extra zorg nodig heeft.

Na een volle dag voor de klas te hebben gestaan, volgt er dikwijls op verzoek van ouders een oudergesprek. Uiteraard moet dit gesprek in het dossier worden gezet.

Ook is er na schooltijd vaak een bouwvergadering, een werkgroepvergadering of moet een stagiaire begeleid worden. Naast dit alles moeten er groepsplannen, groepsoverzichten etc. worden gemaakt.

Interne begeleiders komen klassenbezoeken doen, die uiteraard ook weer nabesproken moeten worden.

Ook groepsbesprekingen vragen de nodige voorbereiding. En dan natuurlijk nog de gebruikelijke dingen na school zoals het schrijven van rapporten, ouderavonden, het volgen van een cursus, voorbereidingen voor Kerst en Sinterklaas.

U zult begrijpen, veel tijd (en energie) om het werk van de kinderen na te kijken is er niet meer over, laat staan tijd om een degelijke analyse te maken van de gemaakte fouten, om daar vervolgens dan weer het lesprogramma op aan te passen.

Bovengenoemde zaken vragen zoveel tijd en energie dat het volgens mij ten koste gaat van goed onderwijs.

Ik kom steeds meer in de knel te zitten. Ik wil graag goed onderwijs geven en als frisse, ontspannen juf voor de klas staan.

Maar helaas, de werkelijkheid is voor mij dat ik 's morgens al moe aankom op school, nog niet geheel hersteld van de dag ervoor.

De afgelopen jaren is mijn plezier in het onderwijs door al deze drukte en stress afgenomen en sta ook ik op het punt de handdoek in de ring te gooien.

Werkt u in het onderwijs en wilt u ook uw ervaringen delen over werkdruk in het onderwijs? Of heeft u tips hoe ermee om te gaan? Mail ons dan op onderwijs@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden