CPNB

Wat is dit?

'CPNB ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Trouw zijn hier niet bij betrokken.

Natuur

Natuur. Dat is het thema van de 83ste Boekenweek, van zaterdag 10 t/m zondag 18 maart 2018. Het is een onderwerp dat iedereen zal aanspreken! Want Natuur is overal om ons heen en bepaalt alles wat we doen. Het zijn de bloemen en planten, de dieren, het weer, het milieu… Zoals Leo Vroman schreef in de gedichtencyclus Wieltjes en wieltjes: ‘en toch is alles wat we doen natuur’. De natuur is mooi we kunnen er van genieten. Maar soms is de natuur overweldigend en kunnen we ons er nauwelijks tegen verweren. Dat heeft iets bedreigends, maar ook iets romantisch.

CPNB
null Beeld CPNB
Beeld CPNB

Ook in de literatuur komt de natuur in al zijn aspecten terug. Voorbeelden zijn er genoeg: Grip (Stephan Enter), Leven van Pi (Yann Martel), Zeitoun (Dave Eggers), en klassiekers als Nooit meer slapen (W.F.Th. Hermans), Robinson Crusoe (Daniel Defoe) en Moby Dick (Herman Melville). Solar (Ian McEwan) en Smeltend ijs (Ilja Trojanow) zijn literaire verhalen over de bedreiging van natuur en klimaat. En in Natuurdagboek (Nescio) en Boven is het stil (Gerbrand Bakker) spelen de typische Hollandse landschappen een literaire hoofdrol.

Auteurs schrijven niet alleen over de natuur, ze kruipen soms zelfs in de huid van dieren. Anton Koolhaas en Toon Tellegen doen dit meesterlijk in hun boeken. Maar lees ook eens Dagboek van een Poes (Remco Campert), De Ruiter (Jan van Mersbergen) of De verwarde cavia (Paulien Cornelisse). Allemaal boeken met dieren als hoofdpersoon. Een fascinerende literaire dierentuin!

Of het nu gaat over mooie natuurboeken of over romans en verhalen over de natuur: boeken kunnen u inspireren, informeren, laten ontspannen of juist activeren! Misschien krijgt u zin om de natuur in te gaan. Of wilt u zich gaan inzetten om de natuur te beschermen. Of misschien wilt u alleen maar wegdromen bij mooie verhalen en foto’s. Boeken kunnen op allerlei manieren iets betekenen! En al die mooie boeken zijn natuurlijk te vinden in de boekhandel en bibliotheek.

Meer weten? Klik hier voor meer informatie

De journalisten van Trouw zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden