natuur

Wat is natuur? Hoe zag de oernatuur in Nederland er uit? Ons beeld van natuur schuift met elke nieuwe generatie steeds verder weg van wat vroeger natuur was. Frans Vera, geestelijk vader van de Oostvaardersplassen, houdt morgen de eerste eilandlezing van 2010. In zijn proefschrift geeft hij aan hoe naar zijn mening de natuur er in Europa uit heeft gezien, en hoe die er weer zou kunnen gaan uitzien.

Eilandlezing, 28 maart, 13.30 uur, Naturalis, Darwinweg 2 in Leiden. Aanmelden via www.snp.nl/eilandlezingen. Toegang gratis. Wel toegangskaartje Naturalis nodig.

Bij het vallen van de avond varen in een speciaal gebouwde overdekte platbodem door de kleine en ondiepe slootjes en vaarten. Langs kaal geschoren rietvelden, op zoek naar reeën. Gewend aan het geluid en de aanwezigheid van de rietsnijders in de winter laten de reeën zich nu nog zien. Een ervaren gids vertelt over het leven van deze dieren in dit moerassige natuurgebied.

Reeëntocht, 2 april, bezoekerscentrum Staatsbosbeheer De Weerribben, Hoogeweg 27, Ossenzijl. Aanmelden verplicht, tel. 0561-477272. Deelname: 8 euro

Een reeks bijzondere colleges in de historische collegezaal van Artis. Onder de titel ‘Verlangen naar Natuur’ wordt een aantal hoorcolleges verzorgd door prof. dr. Erik de Jong en een aantal gastsprekers. De colleges zijn voor een breed publiek toegankelijk.

Op 1 april: de natuur als leermeester van de kunst. Kosten 25 euro per college. Meer informatie: www.artis.nl

De gids gaat met u door het Slotbos naar de Zeepeduinen. In het normaal voor publiek afgesloten bos staan vele soorten bomen, els, esdoorn, tamme kastanje, eik. Het nut van deze boomsoorten en hun kenmerken worden bekeken en toegelicht. Ook historie van het kasteel en het slotbos komen aan bod.

Natuurmonumenten, 28 maart, Aanmelden bij www.natuurmonumenten.nl of aan de balie van de VVV in het Zeeuwse Burgh-Haamstede, aan de Noordstraat, tel. 0900-2020233. Vanaf 10 uur tot 12 uur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden