Natuurtalent Pozzato sluwste en sterkste

Ware klasse verloochent zich niet. De glamourboy van hetItaliaanse wielrennen, Filippo Pozzato (24), bekroonde detactische dominantie van de QuickStep-ploeg in Milaan-Sanremo.

In de finale van de langste klassieker van het voorjaar werdenspanning en emotie naar grote hoogten gestuwd. Toen de rookwolkenwaren opgetrokken bleek op de Via Roma in Sanremo eennatuurtalent van eigen bodem de sluwste en de sterkste geweest.Rondom Filippo Pozzato ontstonden hysterische taferelen, metpers, uitzinnige tifosi en ploeggenoten. Wielrennen in Italiëis passie.

Dit was de dag waarop een van de grootste beloften van hetItaliaanse wielrennen zijn klasse en talent had bevestigd. DeVoorbestemde, een godenkind, werd hij genoemd, omdat vanaf dejeugd al duidelijk was dat hij ooit tot de galerij der groten zoutoetreden. Na de junioren maakte hij destijds bij Mapei directde overstap naar de profs. Op 21-jarige leeftijd won hij in 2003de Tirreno-Adriatico, een jaar later sloeg hij in Saint-Brieucop magistrale wijze toe in een Touretappe.

Maar vrolijke “Pippo' uit Sandrigo dreef zijn omgevingminstens zo vaak tot wanhoop. Hij leek een te mooie jongen voorde meedogenloze wielersport. Voor elegantie worden geen prijzentoegekend. Hij kreeg de naam te veel voor de verleidingen van hetleven te bezwijken. Of hij nu te weinig had getraind of zoals -naar eigen zeggen- aan bronchitis had geleden, feit was dat hijvorig haar maar niet op gang kwam. In augustus was hij ineensterug: hij schreef de HEW Cyclassics op zijn naam.

,,Het is een diamant, maar wel eentje die je af en toe moetbijslijpen'', meent ploegleider Wilfried Peeters. ,,Hij koerstals een snob'', fulmineerde diens collega Serge Parsani nog mediofebruari, nadat Pozzato in de Trofeo Laigueglia na veertigkilometer was afgestapt. In de Omloop Het Volk kleurde hij echtermee de finale en in de Tirreno-Adriatico bevestigde hij de vormwaarmee hij zaterdagmorgen op het Piazza San ümbrogio van Milaanstartte in de Claccissima di Primavera.

De ploegleiding had vooraf bepaald dat het een te groot risicozou zijn helemaal te gokken op een sprint met kopman Tom Boonen.De wereldkampioen had weliswaar in Parijs-Nice gedold met deconcurrentie, maatgevend was dat niet, want de grote rivalenPetacchi en Freire reden in de Tirreno. QuickStep wilde daaromop de Cipressa en de Poggio bij elke aanval betrokken zijn.Boonen zou achter de hand gehouden worden, als alibi om vooraanniet mee te rijden.

Het plan werd intelligent uitgevoerd. Na een lauwe vertoningop de Cipressa beschermde Trenti de teambelangen in de vlucht dieKoos Moerenhout op gang bracht. Een splijtende versnelling vanAlessandro Ballan op de Poggio was de voorbode van desensationele ontknoping. De Lampre-coureur (26), een nieuwegrootheid in wording, kreeg onder anderen Pozzato als waakhondin zijn wiel.

De teams van Petacchi (Milram) en Freire (Rabobank) moestenal hun kruit verschieten om het eerste peloton terug te brengen.Toen in de laatste kilometer Nocentini voorin wegsprong, zagPozzato zijn kans schoon. Hij pakte dertig meter voorsprong enstond die nooit meer af. Zijn landgenoten Petacchi, de winnaarvan vorig jaar, en Luca Paolini completeerden het podium. Decollectieve zege van QuickStep kreeg gestalte in het juichen vanbliksemafleider Boonen (vierde).

Volgens teammanager Patrick Levefere kan Pozzato “nog veelmeer'. ,,Hij moet ook op de piste van Roubaix mee kunnen sprintenvoor de overwinning.'' Lefevere voegde er aan toe dat het imagovan het zorgeloze zondagskind niet helemaal strookt met zijninzet in de training. Dan kan hij “een beul' zijn. ,,Ze hebbenmij bekritiseerd maar ik heb ook tegenslag gehad. Ik ben hardblijven werken'', sprak Pozzato na de vijftigste Italiaanse zegein Sanremo. Hij heeft nog één wens. ,,Een Ferrari heb ik al,nu win ik Milaan-Sanremo, dan resteert de regenboogtrui.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden