Natuurtalent met humor en zelfspot

actrice | Het kostte Georgina Verbaan moeite om haar soapimago kwijt te raken. Maar nu heeft ze haar draai gevonden.

BELINDA VAN DE GRAAF

Je hebt acteurs die in beeld verschijnen en meteen een soort licht uitstralen. Georgina Verbaan (36) is zo'n actrice. In de nieuwe kinderfilm 'Meester Kikker' komt ze als alleenstaande moeder haar chaotische keuken binnen getuimeld. We weten dat de zorg voor haar dochtertje niet zo lekker combineert met haar drukke werk voor het dierenasiel. Op het gezicht van Georgina Verbaan krult een glimlach, verontschuldigend. Je bent meteen verkocht.

Een dragende rol is het niet, wel eentje waarmee ze perfect samenvalt. Ook in het echte leven is Verbaan een alleenstaande moeder die de zorg voor haar dochtertje Odilia combineert met haar werk als veelgevraagd actrice voor film, televisie en theater. En ook in het echte leven neemt Verbaan de bescherming van dieren serieus.

Tien jaar geleden was ze een van de prominenten op de lijst van de Partij voor de Dieren. Geen modieuze gril of zo. Verbaan gebruikt haar twitteraccount (ruim 200.000 volgers) om zich te profileren als vegetariër en antibontactivist. De actrice bericht over katten en honden die een thuis zoeken, over een tas gemaakt van ananas (in plaats van leer) en over 'saucijzenbroodjes' van de Vegetarische Slager.

Deze week berichtte ze ook over haar Italiaanse vakantieadres waar ze met een boek onder een dekentje was gekropen, luisterend naar het onweer. Dat Verbaan beeldend kan schrijven weten we ook van haar columns in NRC Handelsblad vol rake, tragikomische observaties. Toen ze tweeënhalf jaar geleden begon, met een hilarische schets van haar niet zo frisse onderbuurvrouw, kwamen er wel boze brieven van. Wat moest zo'n soapie in het chique Handelsblad?

Verbaan was vijftien toen ze op kamers ging. Ze had de mavo afgeraffeld, en was aan het werk gegaan in de spoelkeuken van de V&D. Tussendoor ging ze naar audities, en zo belandde ze op haar zestiende in de soapserie 'Goede Tijden, Slechte Tijden'. Van daaruit was het een kleine stap naar de tienerfilms 'Costa!' en 'Volle Maan' die gekraakt werden door de pers, maar waarin Verbaan als kleine, frêle verschijning al iets liet zien van het komische talent dat in de tv-serie ''t Schaep met de 5 Pooten' tot volle bloei kwam.

Het imago van soapster afschudden bleef moeilijk. Dat ze met haar blote kont in de Playboy ging staan, naar eigen zeggen om schulden af te lossen, zal niet geholpen hebben. Verbaan belandde in de roddelbladen. Paparazzi lagen bij de Haagse actrice, die een tijdje verkering had met Jort Kelder, in de struiken.

Ondertussen duurde het best lang voordat ze in de filmwereld meer dragende rollen kreeg. Verbaan was te zien in Nederlandse producties als 'Alles is Familie' en 'Hartenstraat', maar daarin werden de hoofdrollen vervuld door Carice van Houten en Bracha van Doesburgh.

Pas vorig jaar werd Verbaan op het erepodium gehesen voor haar optreden in de romantische komedie 'De Surprise'. In de film was ze uitgedost als Audrey Hepburn die ze in een interview ooit roemde als stijlicoon.

Als natuurtalent met een fijn gevoel voor humor en zelfspot heeft Verbaan haar draai inmiddels gevonden. Op de vraag of ze zichzelf mooi vindt, antwoordde ze ooit: "Mijn hoofd is toch een beetje een raar kikkerhoofd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden