Natuurregels EU blijven overeind: iedereen blij

Europa gaat de natuurwetgeving niet op de schop nemen. De huidige Vogel- en Habitatrichtlijnen voldoen prima, vindt de Europese Commissie. Er komt een actieplan om de uitvoering van de richtlijnen te verbeteren.

De unanieme beslissing van de Europese Commissie is een grote opluchting voor natuurbeschermingsorganisaties en voor veel lidstaten van de EU. Zij hebben intensief campagne gevoerd voor handhaving van de natuurrichtlijnen. Aanpassing zou in Europa leiden tot jarenlange onzekerheid en juridische onduidelijkheid .

Commissievoorzitter Juncker heeft tot op het laatst de mogelijkheid opengelaten om de richtlijnen te herzien, ondanks een rapport van externe onderzoekers die de commissie adviseerden de richtlijnen niet aan te passen. Twee jaar geleden was besloten de natuurwetgeving tegen het licht te houden om te kijken of die nog aan de eisen voldoet.

Acht EU-landen drongen eind vorige maand in een brief ook aan op handhaving van de richtlijnen.

Met het besluit van de commissie, heeft Nederland in feite een nederlaag geleden, zegt europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy (D66). "Nederland heeft een vreemde rol gespeeld. Het kabinet wilde de richtlijnen openbreken. Kennelijk vond Nederland dat de natuur het te vaak wint van economische belangen. Maar er bleek geen steun te zijn."

Gerbrandy heeft naar eigen zeggen tot op het laatste moment bij eurocommissarissen gepleit voor handhaving van de huidige richtlijnen, omdat onduidelijk was wat de commissie zou beslissen. "Ik was er niet gerust op. Er stond veel op het spel."

Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds zijn dolblij. "Dit is heel goed nieuws voor de Europese natuur. Maar liefst 1400 bedreigde soorten en meer dan een miljoen vierkante kilometer natuur worden door de Vogel- en Habitatrichtlijnen beschermd. In Nederland hebben we dank zij de richtlijnen weer zeearenden, kraanvogels en otters en worden bijvoorbeeld natuurgebieden als de Biesbosch, Fochteloërveen, Lauwersmeer en Oostvaardersplassen goed beschermd", aldus hun reactie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden