Natuurrampen veroorzaakten minder doden, maar veel financiële schade

Bangladesh had te maken met zeer hevige regenval tijdens de moesson, die een maand langer aanhield dan normaal. Beeld EPA
Bangladesh had te maken met zeer hevige regenval tijdens de moesson, die een maand langer aanhield dan normaal.Beeld EPA

Het aantal mensen dat dit jaar omkwam door natuurgeweld is opvallend laag. Maar orkanen, overstromingen en bosbranden veroorzaakten wel veel financiële schade.

Zo'n 10.000 mensen vonden vorig jaar wereldwijd de dood door natuurgeweld. Dat aantal is opvallend laag. Tussen 2007 en 2016 vielen er jaarlijks gemiddeld 60.000 doden door natuurrampen. De financiële schade die stormen, aardbevingen, overstromingen en droogtes veroorzaakten, was wel extreem hoog: 330 miljard dollar (300 miljard euro). De VS en het Caribisch gebied werden het zwaarst getroffen. Vooral orkanen hielden daar huis.

Volgens Munich Re, een van de grootste (her)verzekeraars ter wereld, vielen de meeste slachtoffers van natuurgeweld in Zuid-Azië. Moessonregens kostten 2700 mensen het leven, vooral in Nepal maar ook in het noorden van India en Bangladesh. Op sommige plekken hield de moesson een maand langer aan dan normaal. Veel slachtoffers vielen bij een aardbeving in Iran (630) en een aardverschuiving in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone (600).

Veel minder slachtoffers vielen er bij de orkanen Harvey, Irma en Maria die in augustus en september over het Caribisch gebied en het zuiden van de VS raasden. Maar de materiële schade was enorm. Munich Re raamt de schade die Harvey veroorzaakte op 85 miljard dollar. Harvey ging gepaard met enorme regenval - in de stad Beaumont viel meer dan anderhalve meter - en zette een deel van de olie- en chemiehoofdstad van de VS, Houston, blank.

Omdat verzekeringen tegen wateroverlast in Texas duur zijn, waren veel mensen niet verzekerd. Munich Re schat de schade die gedekt werd door verzekeringen op 30 miljard dollar. Harvey beschadigde of verwoestte 200.000 huizen en 250.000 auto's liepen schade op. Alleen de orkaan Katrina, die in 2005 New Orleans en delen van de staat Louisiana blank zette, zorgde voor een hoger schadebedrag: 153 miljard.

Europa

Kort na Harvey ontstond de orkaan Irma die vooral op Sint-Maarten en enkele andere eilanden een ravage aanrichtte. Munich Re raamt de schade van Irma op 67 miljard dollar (gedekt: 32 miljard). Irma deed ook Florida aan, maar daar bleef de schade beperkt. Dat kwam, stelt Munich Re, vooral doordat gebouwen daar sinds 1992 aan strengere eisen moeten voldoen. Die werden ingevoerd nadat de orkaan Andrew voor veel verwoesting had gezorgd. Kort na Irma trok de orkaan Maria over het Caribisch gebied en trof vooral Puerto Rico hard. Met een slag om de arm schat Munich Re de schade op 63 miljard (gedekt: 30 miljard).

Werden delen van het zuiden van de VS geteisterd door orkanen, Californië had te kampen met bosbranden. Ten noorden van San Francisco woedde in oktober de grootste brand ooit in de VS. In december was het raak bij Los Angeles. Een bijzondere combinatie van ontwikkelingen speelde daarbij een rol, schetst Munich Re. Na zes droge jaren was het in de winter nat en vochtig. Dat kwam het bomen- en plantenleven ten goede. Toen het daarna erg droog en warm werd, verdorden de nieuwe gewassen en waren ze vatbaar voor brand. Zeer warm weer en harde wind speelden ook mee. Volgens Munich Re moet Californië er rekening mee houden dat het vaker zeer warm wordt.

Extreem natuurgeweld, zoals in de VS, was er niet in Europa. Twee 'rampen' springen er wat Munich Re betreft uit. In Spanje en delen van Frankrijk was het lang droog en warm. De herverzekeraar schat de schade daarvan op 3,8 miljard. In april werd het in delen van Europa plots koud nadat het eerder juist relatief warm was geweest. Vooral de fruitteelt had daarvan te lijden. Dat verschijnsel, waarschuwt Munich Re, kan zich vaker voordoen. Omdat het warmer wordt, ontspruiten planten eerder terwijl de kans op late vorst niet vermindert.

Al met al, stelt Munich Re, zorgde 2017 voor extreem veel financiële schade. Alleen in 2011 werd het schadebedrag van 330 miljard dollar overtroffen. Toen was er een grote aardbeving in Japan en waren er in Thailand overstromingen.

Lees ook: 'Klimaatverandering kan vijftig keer zo veel levens gaan kosten'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden