'Natuurrampen als Mitch zijn voorbode van de chaos'

AMSTERDAM - Wordt 1998 het jaar van het natuurgeweld? Het heeft er alle schijn van. China werd medio dit jaar langs de oevers van de Jangtse rivier en haar zijtakken geteisterd door de zwaarste overstromingsramp sinds 1954. Tezelfdertijd kampte Zuid-Korea met regenval die tot zondvloedachtige overstromingen leidde.

Zelfs het normaal gesproken 'te droge' Australië kreeg in augustus te maken met regen en modderstromen die een spoor van vernieling langs de kust van New South Wales trokken. In Indonesië, dat eerder op Borneo met enorme droogteproblemen worstelde, werd datzelfde Borneo getroffen door overstromingen als gevolg van een damdoorbraak bij een overvol stuwmeer. Oorzaak ook hier weer: overvloedige regenval. Alleen Papoea-Nieuw-Guinea kreeg te maken met een iets andersoortige natuurramp. Een serie vloedgolven als gevolg van aardschokken onder de zeebodem. Maar de gevolgen waren niet minder desastreus, vele duizenden mensen kwamen om.

Ook India en Pakistan kregen hun portie wateroverlast. En natuurlijk Bangladesh, onvermijdelijk welhaast. Bij de ergste regenval sinds tien jaar kwam daar meer dan de helft van het land blank te staan en vele honderden mensen het leven lieten. En dichter bij huis was het Italië dat door een waterramp getroffen werd. In de streek Campania, het gebied rondom de stad Napels, vaagden in mei modderlawines complete dorpen weg. Meer dan honderd mensen kwamen om het leven.

En na al deze natuurrampen die eerder dit jaar verwoestend huishielden op het oostelijk halfrond - en zich daar nog steeds laten gelden - lijkt nu het westelijk halfrond aan de beurt. In september kreeg Mexico zijn deel met overstromingen in de provincie Chiapas na hevige regenval. En met ongekende razernij trok de orkaan Mitch de voorbije week over Midden-Amerika om daar delen van Honduras en Nicaragua letterlijk van de kaart te vegen.

Het is gevonden vreten om bij rampen van deze omvang, en met deze frequentie, de oorzaak te leggen bij de global warming, het broeikaseffect, de verwarming van de aarde. En dat dan weer te koppelen aan verschijnselen als El Niño, het enige tijd geleden op drift geraakte warmwatergebied voor de kust van Peru, en dat de afgelopen jaren in sommige delen van hier voor extreme droogte verantwoordelijk gehouden is, terwijl het elders juist weer uitzonderlijk nat was.

Het World Wide Fund for Nature is vrij stellig in zijn opvatting dat de voortsnellende 'opwarming' van de aarde de grote boosdoener is. De afgelopen eeuw is de gemiddelde temperatuur van de aarde met 0,6 graad Celsius gestegen, en de zeven warmste jaren in de laatste anderhalve eeuw vallen alle in het laatste decennium, zegt het WWF. En indien de situatie onveranderd bijft, verwacht het WWF over de komenden eeuw een temperatuurstijging van 1 tot 3,5 graden Celsius.

De natuurrampen van de laatste tijd zijn volgens het het WWF in een gisteren gepubliceerd rapport een teken aan de wand. De orkaan Mitch bijvoorbeeld 'is een voorbode van de chaos die ons te wachten staat terwijl de wereld almaar warmer wordt'.

De apocalyps op til dus. Maar volgens Harry Geurts van het Nederlandse KNMI zal het zo'n vaart niet lopen. “El Niño ligt weer goeddeels op zijn plaats. Aleen hebben we nu te maken met de koude tegenhanger, La Niña, en die kan verantwoordelijk gesteld worden voor verschijnselen als de orkaan Mitch.” Door La Niña immers is het op verschillende fronten juist weer wat kouder geworden, maar ook het beroerde weer in Nederland van de laatste maanden wil Geurts daarmee niet in direct verband brengen.

Hij vindt het overigens te vroeg om nu al te spreken over het 'rampjaar 1998'. Geurts: “Het is voor het WWF wellicht nu het goede moment om zijn sombere voorspellingen wereldkundig te maken. Ik wil de problemen niet wegcijferen, maar we hebben net de statistieken binnen over de natuurrampen van vorig jaar, en daaruit blijkt vooralsnog geen dramatische toename. Zeker, de omvang van een ramp als Mitch, en het grote aantal doden daarbij, is uitzonderlijk, en dat zal de statistiek over dit jaar flink beïnvloeden. Maar om Mitch te bestempelen als een voorproef van alle onheil dat ons te wachten staat, gaat me echt te ver.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden