Natuurorganisaties waarschuwen voor volgebouwde stranden

Het strand van Zandvoort. Beeld anp
Het strand van Zandvoort.Beeld anp

Natuurorganisaties zijn bang dat de Nederlandse kust straks vol staat met hotels en vakantiewoningen nu het kabinet bouwen in de duinen makkelijker heeft gemaakt. Zes organisaties, waaronder Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, roepen op hun website actievoerders op de kust te beschermen.

Gabriella Codonesu

Volgens de organisaties moet voorkomen worden dat Nederland straks een overvolle kust heeft. "Er zijn plannen voor duizenden nieuwe strandhuisjes", vertelt Arnoud van der Meulen van Stichting Duinbehoud. "Dat is een vreselijke aantasting van het landschap."

460 recreatiewoningen
Vlak voor de kerst stemde de ministerraad in met een voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om meer bebouwing toe te staan langs de kust. Het bouwverbod op het strand, de zeedijken, dammen en het duingebied is hiermee geschrapt. Gemeenten en provincies mogen nu hun eigen regels bepalen, mits het gebouw het onderhoud van de kust niet in de weg staat. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer het zand niet meer kan verstuiven.

Gemeentes maken ondertussen al gretig gebruik van de versoepelde regels, zo valt te zien op de website van de natuurorganisaties. De gemeente Vlissingen is bijvoorbeeld van plan om zo'n 200 vakantiehuisjes en een hotel van zes verdiepingen te gaan bouwen, terwijl er in Nieuwvliet-Bad druk wordt gebouwd aan een strandpark met 460 recreatiewoningen.

Goed voor de economie
Het kabinet hoopt met de nieuwe regels meer toeristen naar de kustgebieden te trekken en de economie een impuls te geven. Zo mogen strandtenten in het vervolg ook in de winter openblijven en moeten nieuwe vakantiehuizen ervoor zorgen dat er meer toeristen terecht kunnen op de Hollandse stranden.

Het strand en de duinen bij Brouwersdam (Zeeland). Beeld anp
Het strand en de duinen bij Brouwersdam (Zeeland).Beeld anp

Maar volgens Van der Meulen komen die toeristen nou juist naar Nederland voor de ongerepte natuur. "Nederland staat bekend om zijn ongeschonden kust, daar komen toeristen op af."

Bovendien is het volgens hem nog maar de vraag of de nieuwe vakantiehuizen alleen positief zijn voor de economie. "De huisjes op het strand en in de duinen zijn prijzig. De overgrote meerderheid van de toeristen kan zich zo'n verblijf niet permitteren, maar moet er wel tegenaan kijken. De aantasting van het landschap kan er ook voor zorgen dat die meerderheid een andere vakantiebestemming kiest."

'Belgische toestanden'
Ook een groot deel van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de gevolgen van de nieuwe regelgeving. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren waarschuwde vorige week dat de stranden niet te extreem moeten uitbreiden. "Ik dacht dat we hier geen Belgische toestanden wilden in de duinen. Straks moet er naast een pannenkoekenrestaurant ook een camping komen, een plek om te bungeejumpen en een kermis en voor je het weet heb je een heel pretpark aan zee. Het werkgelegenheidsargument wordt dan al heel snel van stal gehaald, maar ik vind niet dat dat altijd boven alles moet gaan."

Volgens Stichting Duinbehoud is het vooral belangrijk dat het bouwen in de kustgebieden verantwoord gebeurt. Van der Meulen vindt dat er duidelijkere regels moeten komen over waar wel en geen gebouwen gebouwd kunnen worden. "De bebouwing zou geconcentreerd moeten worden rondom de boulevards, terwijl de duingebieden zoveel mogelijk gespaard moeten worden."

Nog meer regels
Toch betekent de versoepelde regelgeving niet dat aannemers nu een carte blanche krijgen en zomaar alles mogen gaan bouwen, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het kustgebied wordt namelijk nog altijd beschermd door andere milieuwetten, waaronder de Natuurwet.

Het ministerie vindt de commotie rondom de nieuwe plannen daarom ook volkomen onterecht. "De Natuurwetgeving blijft onverminderd van kracht. Daar verandert dit besluit niets aan. Gemeenten en provincies zijn goed in staat bij kustontwikkeling de belangen van natuur en landschap te borgen'', aldus het ministerie.

De natuurorganisaties zetten daar echter kanttekeningen bij. Volgens Ger de Groot, kustbeheerder bij Natuurmonumenten, heeft de Natuurwet namelijk niets over landschappen te zeggen. "Als je zodanig bouwt dat het zand van het strand door kan stuiven naar de duinen, dan kun je eigenlijk onbelemmerd het hele strand van Cadzand tot den helder volbouwen", aldus De Groot vandaag tegen BNR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden