Natuurorganisaties verliezen structureel donateurs

Beeld anp

De aanhang van natuurorganisaties blijft slinken. Samen verloren ze dit jaar 60 duizend donateurs. Dat heeft het radioprogramma Vroege Vogels becijferd.

De ruim honderd grote landelijke natuur- en milieuorganisaties hebben nu opgeteld ruim 3,6 miljoen donateurs. Het Wereldnatuurfonds noteerde met bijna 23 duizend afhakers het grootste verlies, al is dat met ruim 800 duizend leden ook de grootste organisatie. Greenpeace (434 duizend leden) had het relatief zwaarder te verduren en zag ruim 18 duizend donateurs vertrekken.

Toen Vroege Vogels in 1991 voor het eerst een telling deed, telden de natuurorganisaties samen 2,3 miljoen betalende aanhangers. In de dertien jaar daarna liep dat totaal op. Tussen 2003 en het begin van de economische crisis was het aantal donateurs stabiel, daarna begon het te dalen.

Doneren is niet langer de norm
Die daling werd lange tijd geweten aan de crisis, maar volgens het programma wordt nu duidelijk dat er meer aan de hand is. Natuurorganisaties zouden last hebben van dezelfde ontwikkeling als politieke partijen, omroepen en religieuze organisaties: voor jongeren is lidmaatschap van een maatschappelijke club niet meer vanzelfsprekend.

Nederlanders jonger dan 30 jaar vinden natuur en milieu nog wel steeds belangrijk, constateert Vroege Vogels-eindredacteur Joost Huijsing op de site van het programma. "Maar ze leggen zich niet voor lange tijd vast. Ze willen wel betalen voor ideële projecten, crowdfunding of acties, of ze betuigen steun via Facebook en petities. Eénmalig geld overmaken of betalen via sms of airmilessparen voor het goede doel wordt populairder."

"Een groot aantal clubs meldt dat de financiële steun behoorlijk op peil blijft", vertelt Huijsing. "Alleen komt het geld nu anders binnen." Voor marginalisering hoeven de organisaties nog niet te vrezen. Hun donateurscijfers zijn vele malen hoger dan de ledencijfers van politieke partijen.

Het overzicht met de cijfers over alle grote organisaties staat op de website van Vroege Vogels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden