'Natuurorganisaties overtreden Faunawet'

Dierenbescherming bekritiseert de bestrijding van ganzenoverlast

HANS MARIJNISSEN

Natuurorganisaties als Vogelbescherming, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer houden zich bij de bestrijding van de ganzenoverlast zelf niet aan de strenge Flora- en Faunawet. Volgens de Dierenbescherming schrijft die voor dat dieren pas gedood mogen worden als alternatieven niet werken. In een nieuwe handleiding voor bestrijding van ganzen noemen de natuurorganisaties afschot en vergassing echter 'de meest geschikte maatregelen'. Pas daarna volgen diervriendelijke alternatieven.

De Dierenbescherming is zeer kritisch over het accent op de ganzendoding. In de wet staat volgens een woordvoerder duidelijk omschreven dat het verlenen van een ontheffing voor het doden van dieren bij overlastbestrijding, alleen is toegestaan "wanneer er geen andere bevredigende oplossing bestaat".

De Dierenbescherming heeft de afgelopen maanden juist meegedacht over het op een diervriendelijke en duurzame wijze de ganzenoverlast terug te dringen. Maar in de handleiding die aan de provincies is gestuurd, komen die alternatieven als verjaging en de plaatsing van rasters op de laatste plaats.

Met de kritiek van de Dierenbescherming is de polarisatie rond de ganzenbestrijding weer helemaal terug. In januari van dit jaar zochten de provincies, natuurorganisaties en boeren verenigd in de zogenaamde Ganzen7 juist contact met de Dierenbescherming nadat commotie was ontstaan over hun plan meer dan een half miljoen ganzen te doden, de meeste door vergassing.

De Dierenbescherming is faliekant tegen vergassen, maar ook de achterban van Vogelbescherming en Natuurmonumenten is zeer kritisch. Toch zagen deze natuurorganisaties zich vorig jaar genoodzaakt een omstreden akkoord te sluiten over ganzenbestrijding. Ze verzwegen echter dat het om honderdduizenden ganzen ging, en dat deze aantallen zouden worden vergast. Toen dit publiek werd, was de maatschappelijke en politieke onrust groot.

Vandaag spreekt de Tweede Kamer opnieuw over de ganzenoverlast. Volgens de laatste cijfers zal Nederland in 2018 1,3 miljoen zomerganzen hebben en nog eens 3,2 miljoen trekkende winterganzen.

Een rapport van de Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) dat op verzoek van het kabinet de dodingsmethoden heeft onderzocht, noemt vergassing de meest diervriendelijke. Bij Schiphol, waar de vliegveiligheid in het gevaar is, wordt de methode al in mobiele units toegepast. Maar voor grootschalige vergassing elders is eerst toestemming uit Brussel nodig.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen grootschalige vergassing van ganzen. Alleen CDA en VVD zijn voorstander. De Dierenbescherming en de Partij voor de Dieren hebben staatssecretaris Dijksma (landbouw en natuur) gevraagd de vergassing te verbieden.

Naar verwachting zal zij vandaag antwoorden dat de aanpak van de ganzenoverlast niet haar taak, maar die van de provincies is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden