SITE ARTIKEL Nieuws 09, illustratie, behang onder de kop, AUB de kop ZWART, (suggestie: bij meningen / belangen / bedrijven / instanties/ economie)

Luchtvaart

Natuurorganisaties en omwonenden protesteren 14 mei tegen overlast luchthavens

SITE ARTIKEL Nieuws 09, illustratie, behang onder de kop, AUB de kop ZWART, (suggestie: bij meningen / belangen / bedrijven / instanties/ economie)Beeld AH

Natuurorganisaties en omwonenden van luchthavens protesteren zaterdag 14 mei gelijktijdig bij Schiphol en vijf regionale luchthavens tegen de overlast en vervuiling door vliegverkeer. Ze pleiten voor de krimp van Schiphol en voor de sluiting van de vliegvelden van Rotterdam, Lelystad en Maastricht.

ANP

De organisatoren stellen dat na een rustige periode tijdens de coronapandemie het vliegverkeer sinds enkele maanden weer toeneemt. “Nu ook de overlast weer groeit, beseffen bewoners hoe groot de impact van het overmatige vliegverkeer is op hun leefomgeving en gezondheid”, schrijven ze op de website 14meimanifestatie.nl. Ze willen dat de politiek meer doet om burgers te beschermen.

Ze benadrukken dat de manifestaties vreedzaam zullen zijn en niet het doel hebben om de toegang tot de vliegvelden te hinderen. Er zijn sprekers en muziek en er zal een minuut stilte worden gehouden.

De acties beginnen om 11.00 uur en duren tot 14.00 uur. Behalve bij Schiphol zijn er protesten bij de luchthavens van Lelystad, Eelde, Rotterdam, Eindhoven en Maastricht. Onder meer Greenpeace, Extinction Rebellion, Urgenda en provinciale milieufederaties ondersteunen de protesten.

Lees ook:

Er is toekomst voor luchthaven Maastricht, maar de dorpjes Geverik en Schietecoven liggen in de weg

De overlast moet aangepakt worden, in twee dorpjes desnoods door sloop, luidt een advies. Anders kan vliegveld Maastricht zich niet ontwikkelen.

Even koffieleuten over vliegoverlast, voor de omwonenden van Eindhoven Airport werkt dat

Het overleg tussen omwonenden en Eindhoven Airport verloopt een stuk gemoedelijker dan dat rond Schiphol. De Brabantse mentaliteit helpt, maar ook dat omwonenden voelen dat ze serieus worden genomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden