Natuurmonumenten maakt beleggen in natuur mogelijk met 'groen aandeel'

Nederlanders die zich zorgen maken over bedreigde natuur, kunnen de komende jaren zelf gebieden aankopen. Natuurmonumenten gaat daarvoor 'groene aandelen' uitgeven, zodat burgers 'mede-eigenaar' van reservaatjes worden.

De organisatie gaat ook lokale of regionale initiatieven steunen van mensen die zich ontfermen over natuur in de buurt. Vorm een coöperatie, en koop het gebied zelf aan, is voortaan de boodschap. Door rijksbezuinigingen zoekt Natuurmonumenten naar nieuwe vormen van financiering. De organisatie heeft nog een lange verlanglijst van gebieden met topnatuur, maar kan nog maar mondjesmaat aankopen. In coöperaties of via beleggingsconstructies kunnen particulieren of bedrijven aandelen of obligaties kopen, zodat zij echt mede-eigenaar worden.

De werkwijze klinkt revolutionair, maar feitelijk gaat Natuurmonumenten zo terug naar de praktijk uit 1905, toen de organisatie ontstond na de aankoop van het Naardermeer. In een interview met Trouw legt algemeen directeur Marc van den Tweel uit dat de groene aandelen de betrokkenheid van de samenleving bij de natuur vergroten. "We moeten terug naar de erfenis van de natuurbeschermers van het eerste uur. Toen sloegen burgers de handen ineen en kochten samen stukjes natuur. Dat geeft een totaal ander gevoel."

de verdieping 10 'Soms zijn we even een verzetsclub'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden