Natuurlijk won Heaney de Nobelprijs; hij is toch niet voor niets een Ier!

FRANKFURT AM MAIN - Ierland staat volgend jaar centraal op de Frankfurter Buchmesse. Met veel humor en zelfbewustzijn presenteerden de Ierse organisatoren gisteren hun programma voor volgend jaar.

Dat de Ierse schrijver/dichter Seamus Heaney de Nobelprijs won, werd ietwat lacherig als vanzelfsprekend afgedaan. Zo zwaarmoedig en defensief ('Wij zijn geen Duitse schrijvers') de Oostenrijkers dit jaar af en toe overkomen, zo lichtvoetig zal de Buchmessebezoeker over Ierland worden geïnformeerd. En dat het hierbij niet om Britse literatuur gaat, is een open deur.

“We gapen bijna bij de gedachte dat één van onze schrijvers voor de Nobelprijs wordt genomineerd, als één van onze films met een Oscar wordt bekroond of als een Ierse muziekgroep een prijs wint. Zo vanzelfsprekend zijn we dat gaan vinden”, zei gisteren Adrian Munnelly, directeur van de Irish Arts Council. Hij benadrukte dat het hele Ierse eiland volgend jaar meedoet, ook het noorden waar sinds een jaar niet meer gevochten wordt. Bovendien moet het programma alle 78 miljoen Ieren van over de hele wereld recht doen. Daarom heet de Ierse presentatie 'Ierland en de diaspora'.

De directeur van 'Ierland en de diaspora', Laurence Cassidy, straalde bij de presentatie van zijn highly enjoyable program. Er zal, behalve de gebruikelijke centrale tentoonstelling op de Messe, een Ierse literatuurtrein kriskras door heel Duitsland gaan rijden, er wordt in het hele land een 'dag uit het Ierse leven' georganiseerd en een negen meter hoge reïncarnatie van de reus Gulliver uit de boeken van Jonathan Swift zal door de straten van Frankfurt en op het Messeterrein rondlopen. In de Schirn Kunsthalle is een expositie te zien van de Iers-Amerikaanse kunstenaar Sean Scully.

In Ierland werden in 1994 790 nieuwe titels uitgegeven. In totaal is vorig jaar voor 123 miljoen Ierse ponden gedrukt. Slechts een kwart hiervan was bestemd voor de Ierse markt.

Voor 1997 is Portugal de eerste gegadigde om zich als themaland van de Frankfurter Buchmesse te presenteren. Het land heeft nog geen ja gezegd op de uitnodiging omdat het in 1996 al de Expo moet organiseren. De komende jaren zal het tweede zwaartepunt liggen op de elektronische media. Wie het meeste informatiemateriaal op de Buchmesse met zich mee wil torsen, informeert zich over de mogelijkheden van het geschreven woord dat op computers kan worden gelezen. Maar de literaire uitgevers hebben van deze dreigende provocatie niets te vrezen. De zinnelijkheid van een boek is niet in een chip te vatten. Niemand zal een leescomputer meetorsen naar het strand. Of een kind voorlezen van een cd-rom-diskette.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden