Framing

Natuurlijk werkt een bestuursvoorzitter hard, maar dat rechtvaardigt zijn hoge reiskosten niet direct

Floris Boudens (22), de student die aan de bel trok over de hoge declaratiekosten van bestuursvoorzitter Anton Pijpers. Beeld Werry Crone

De voorzitter van de Universiteit Utrecht maakt veel reiskosten en daar ontstaat gedoe over. De verklaring: de voorzitter gebruikt een dienstauto; als je die kosten doorberekent, kom je op dat hoge bedrag uit. Een woordvoerder geeft een toelichting: “In die auto werkt hij overigens hard, van ’s ochtends vroeg tot vaak ’s avonds laat.”

Wat is er mis met die toelichting?

Wanneer bestuurders van professionele organisaties veel verdienen of declareren, kun je dat vanuit twee frames interpreteren.

Frame 1

Bestuurders geven leiding aan professionals. Staan aan de top van vaak ingewikkelde organisaties. Staan vol in de wind. Loodsen die organisaties door woelige wateren. Liggen vaak onder vuur. Bij zo’n functie horen bijzondere arbeidsvoorwaarden - zoals een dienstauto omdat je zulke lange dagen maakt.

Frame 2

Bestuurders dienen professionals. Zijn onderdeel van de professionele gemeenschap. Dus gelden voor bestuurders dezelfde declaratieregels als voor de jongste bediende. Sterker, er bestaat zoiets als leadership by example. Je bent onderdeel van de professionele gemeenschap en dus geef je professionals het goede voorbeeld.

Vanuit frame 1 geredeneerd, geeft de woordvoerder een goede toelichting: de voorzitter werkt keihard, zet zich volop in voor zijn organisatie, dus is een royale vergoeding geoorloofd.

De meeste mensen redeneren vanuit frame 2. Dan is dit een minder goede toelichting. Veel declareren is niet echt leadership by example. De voorzitter werkt hard? Dat doet er niet toe. Dat geldt voor vrijwel iedere professional.

Met een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing. Zie ook trouw.nl/framing.

Lees ook:

Klokkenluider Floris Boudens voelt zich weggezet als dissident. ‘Dit is van de zotte’

Floris Boudens (22) is verbolgen over de ‘lauwe’ reacties binnen de Universiteit Utrecht. ‘Het is van de zotte dat ik excuses moet maken, terwijl hij zich van publiek geld laat rondrijden door een chauffeur.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden