Natuurlijk vrij op 5 mei

Laten we van 5 mei een nationale feestdag maken, daarover zijn de lezers het eens. Alleen verschillen de meningen als het gaat om de dag die daarvoor kan worden ingeleverd.

Veelkleurig

Jaarlijkse dag van de Vrijheid: goed idee! Tweede Pinksterdag inleveren? Prima! Doe meteen Tweede Kerstdag en Tweede Paasdag ook maar. Er gaat op al die tweede feestdagen niemand meer ter kerke en als je een familiefeestje wilt organiseren kun je dat gewoon plannen met elkaar. Ik vind het in onze moderne en veelkleurige samenleving al jaren gênant dat we onze moslim-, joodse-, hindoe-landgenoten verplichten vrij te zijn op dagen die voor hen geen enkele religieuze betekenis hebben.

Johanna van der Wees Lochem

Meer inhoud

Tweede Pinksterdag is meer een extra vrije dag zonder betekenis geworden, deze inruilen voor 5 mei, met meer inhoud, lijkt mij een goed plan.

Hilly Hut-Bisschop Hoogeveen

Hemelvaart

Het lijkt mij een heel goed idee om vanaf 2015 jaarlijks van 5 mei een échte Nationale Feestdag te maken, zodat de festiviteiten meer aandacht krijgen, en ook voor de komende generatie is het duidelijk een bijzondere dag.

Het is bijna vanzelfsprekend dat er een andere dag voor wordt opgeofferd. Wat mij betreft zou dat niet Tweede Pinksterdag moeten zijn, maar Hemelvaartsdag. Deze dag heeft nog veel meer aan spirituele betekenis verloren dan het Pinksterfeest. Bovendien is het voor bedrijven, en bijvoorbeeld poliklinieken, lastig dat er tussen de donderdag en het weekend een vrijdag zit: dus wel of geen verplichte vrije dag voor de werknemers, en moeten overheidsbalies en klinieken wel of niet open zijn? Hiermee is dit probleem dan ook uit de wereld geholpen.

M.J. de Boer Waalre

Winkels dicht

Een prima idee om Tweede Pinksterdag in te ruilen voor 5 mei. We hebben nog genoeg christelijke feestdagen over. Maar dan moeten we wel de winkels sluiten, zodat echt bijna iedereen mee kan doen. Plaatselijk kunnen we dan ook meer van 5 mei gaan maken. Een kerkelijke dankdienst zou daarin ook passen.

Gerard Raven Amersfoort

Jaargetijde

Natuurlijk moet de Dag van de Vrijheid jaarlijks een vrije dag worden. Het is een 'contradictio in terminis' om die dag niet vrij te kunnen zijn! Ik ben het alleen niet eens met de keuze om Tweede Pinksterdag hiervoor op te offeren. Dan kan beter de Tweede Paasdag sneuvelen als algemene feestdag.

Reden hiervoor is het jaargetijde: met Pasen is het meestal nog koud en niet aangenaam om een extra vrije dag te hebben. Pinksteren is laat in de lente en de kans op mooi weer vele malen groter.

Ankie Hommes Rekken

Extra vrije dag

We moeten geen Tweede Pinksterdag inleveren, maar iedereen op 5 mei een extra vrije dag gunnen. Nederland heeft al zo weinig vrije dagen. Persoonlijk zou ik iedereen ook de Derde Dinsdag in september vrij gunnen, als Dag van de Democratie.

Zo komen we meer in de buurt van het Europees gemiddelde. Met acht feestdagen komen wij er nu bekaaid vanaf.

Marco Bijkerk Hendrik-Ido-Ambacht

Verantwoordelijkheid

Ik schiet de voorzet van Monic Slingerland in het doel om de Tweede Pinksterdag, die geen godsdienstige betekenis heeft, in te leveren voor een dag die staat in het teken van vrijheid. Wel wil ik ervoor pleiten dat evenals in Frankrijk die vrije dag op vijf mei meer moet betekenen dan een vrije dag zonder enige inhoud. Die dag moet een dag zijn van vrijheid en verantwoordelijkheid: die twee horen bij elkaar.

Jan van Drie Oss

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden