'Natuurlijk moeten wij een keuze maken voor Bo Gyi'

Bioloog Henk Hidding van het Noorderdierenpark vindt het te gemakkelijk een 2000 jaar oude Chinese geneeswijze als kwakzalverij te bestempelen. Hij ontkent dat Bo Gyi pijn heeft door de behandeling. “Wij kunnen heel duidelijk beoordelen of het olifantje pijn heeft en dat heeft hij tijdens de behandeling niet. Ik vraag me zelfs af of hij wel merkt dat hij behandeld wordt.” De naalden die in de zenuwen van het dier geprikt worden, hebben een zeer kleine doorsnee.

ANDRE BOSMAN; BERT VAN PANHUIS (BIJDRAGEN)

In het Noorderdierenpark geldt ten aanzien van alternatieve geneeswijzen het principe: baat het niet, dan schaadt het niet. “Natuurlijk kan Bo Gyi niet kiezen”, zegt Hidding, “en moeten wij dat voor hem doen.”

“Zolang onze dierenarts samen met de diergeneeskundige faculteit in Utrecht kansen ziet op genezing blijven we dezelfde keus maken. Pas als er werkelijk sprake is van pijn of een lijdensweg dan wordt het een ander verhaal.”

De Stichting voor Acupunctuur stelt, dat acupunctuur geen wondermiddel is.

“Het helpt natuurlijk niet altijd. Maar hetzelfde kun je van de gangbare Westerse geneeswijzen ook zeggen. Daar gaat het ook niet altijd goed, en halen ze amandelen weg terwijl ze een liesbreuk moeten behandelen. Het olifantje werd niet beter, waarom dan niet acupunctuur proberen. Het is vaak ook een prima aanvulling op een 'gewone' medische behandeling.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden