Natuurlijk medicijn voor de onderbuik

Jonathan Maas toert door het land van groene bedoelingen

Het begon met onkruid in de tuin dat van geen wijken wilde weten, hoe hard kunstenaar Martijn Engelbregt er ook tegen streed. "Waar je tuin mee vol staat, dat heeft je iets te zeggen", vertrouwde iemand hem toe, die waarschijnlijk in één teug 'De Celestijnse Belofte' en 'De Alchemist' heeft ingeslikt. Engelbregt ging googlen met wat voor soort onkruid hij te maken had en het spul bleek zowaar de 'beste opruimer' van de aarde te zijn en een heilzame werking te hebben. Ineens zag hij het onkruid in een ander licht. Hij ging er pillen van maken.

Dit eureka-moment leidde tot zijn nieuwste kunstproject: de Medicijnfabriek, tot eind september te ervaren in het Amsterdamse Amstelpark. Het idee: mensen op een andere manier de natuur te laten ervaren door kunst, gezondheidszorg en wetenschap met elkaar te verbinden.

Bij binnenkomst in de Orangerie is het alsof je het ziekenhuis binnentreedt: kamerschermen, labtafels, kasten met medicijnflesjes en dames met haarnetjes. Op het programma staat een workshop intuïtieve plantbenadering. We gaan in het park een plant uitkiezen om daar iets medicinaals van te maken. De deelnemers: moeder en dochter Els Borgesius en Aischa Schut, creatief ondernemers Lieuwe Martijn Wijnands en Saskia Hoogendoorn en de Mexicaanse Heliana Flores Guido die weet dat cactus lekker en gezond is om te eten.

Maar dat is kennis en kennis is fout vandaag. Het gaat om gevoel, om 'contact' maken en 'open' staan. Astrid Wormgoor is onze goeroe. Ze wil dat we eerst in het gras gaan zitten voor een 'focusoefening'. Ogen dicht en ons lichaam voelen terwijl ze bezwerend reciteert: 'Voel je voeten, je voelt je voeten, voel je knieën, je voelt je knieën, wat voel je?' De ekotripper voelt dat er iets trilt in zijn broekzak. Een sms'je.

Na deze zweefoefening zijn we klaar om het park in te gaan. Het doel: een plant vinden waartoe we ons aangetrokken voelen. We wandelen met een formulier met stappenplan. 'Betast de plant, kan deze plant u helpen?' Vervolgens: 'Ruik aan de plant. Sluit uw ogen en maakt contact met de plant. Deel met de plant wat u op uw hart heeft.' De volgende is essentieel: 'Bedank de plant'. Dat moet worden gedaan voordat we de plant plukken, anders is het niet respectvol - en aan een gekwetste plant heeft niemand wat. 'Bepaal zelf hoe en waarvoor u de plant wilt bedanken, maar dank altijd vanuit uw hart.'

De ekotripper valt voor helenium, om de wijnrode kleur van de blaadjes. In het lab gaan we daar een 'energetisch voetenbad' van maken, 'om de onderbuik te stimuleren en je kern kracht te laten zijn'. We hebben geen idee wat Astrid zegt, maar we zullen er rustig van worden en dat is al heel wat. De geplukte blaadjes worden gewassen, gedroogd (in de oven!) en verpulverd in de blender. Van bewerkplek naar verwerkplek naar afwerkplek, waar de bladenpotpourri tot slot met zeep wordt gemengd en in een medicijnflesje wordt geschonken. In plaats van een bijsluiter krijgen we een 'aansluiter', met daarop de dosering.

Oké, het jargon van Astrid is niet des ekotrippers. De onderbuik, waar het voetenbad zo goed voor is, speelt een beetje op bij al dat 'contact maken' en 'open staan' en 'kern kracht te laten zijn'. De Nederlandse no-nonsens houding staat ons in de weg: liever vertellen we Astrid wat voor soort medicijn we willen en laten haar de benodigde plant uitzoeken in plaats van 'open' door een tuin te dwalen. Maar ondertussen heeft Martijn Engelbregt een leuk en waardevol kunstproject neergezet dat ons doet beseffen dat medicijnen uit de natuur komen en kruiden en bloemen zijn, in plaats van enge pillen uit de fabriek. Gewoon op aarde, niks zweverigs aan.

ekotripper@gmail.com

Twitter: @ekotripper

Facebook: facebook.com/Ekotripper

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden