Natuurlijk mag verzet tegen massamoord

Als de Nederlandse staat het laat afweten, moet de burger zelf IS bestrijden, betoogt Heere Heeresmajr.

De politiek heeft het er maar moeilijk mee. Wat te denken en vooral publiekelijk te zeggen van Jitse A., de Nederlands-Friese oud-militair die als zelfstandig opererend langeafstandsschutter binnen een Syrisch-Koerdische eenheid tegen Islamitische Staat heeft gevochten?

Natuurlijk, men vindt het 'begrijpelijk', zoals VVD'er Halbe Zijlstra, men kan het zich 'voorstellen', zoals PvdA'er Diederik Samsom, want het zijn barbaren, die IS'ers. Maar men keurt wel af dat een Nederlandse burger in den vreemde gaat vechten en heeft er evenveel begrip voor dat het Openbaar Ministerie een onderzoek tegen A. heeft ingesteld om hem eventueel te kunnen vervolgen voor moord. "Je kunt niet allemaal zelf je eigen oorlog gaan uitkiezen", aldus SP'er Emile Roemer. Nee, dat doet de overheid gewoonlijk voor je.

Eerst even wat décryptage, zoals de Fransen dat noemen. De reden, en de enige reden, dat onze politici 'begrip' hebben voor de actie van A., is dat heel veel Nederlanders hem als een held beschouwen. Al meer dan 62.000 mensen hebben de online-petitie die hem steunt getekend. 62.000 stemmers, die wil je liever niet tegen je krijgen.

undefined

Geweten

Voor mij is de zaak heel simpel. Een man heeft naar zijn geweten geluisterd. Mogelijke juridische gevolgen zal hij voor lief moeten nemen. Met een glimlach. Desalniettemin is het op zijn minst merkwaardig dat een Nederlands staatsburger vervolgd dreigt te worden voor iets waaraan ook de Nederlandse staat zich 'schuldig' maakt: het bevechten van IS.

Terecht stelt rechtsgeleerde Afshin Ellian in zijn column in Elsevier dat dan ook de Nederlandse F16-piloten die in opdracht van de staat IS bombarderen vervolgd moeten worden voor moord. Ik wil daaraan toevoegen dat in hun geval daar nog meer reden toe is dan in het geval van A., want bij die bombardementen kunnen ook onschuldigen worden gedood; A. kon door het telescoopvizier van zijn Dragunov-geweer precies zien wie hij doodschoot.

Natuurlijk zullen politici tegenwerpen dat het besluit om geweld tegen IS te gebruiken alleen door de politiek genomen mag worden. Het staat eenieder vrij om voor zijn broodwinning op te komen, maar met welk recht ontzegt de politiek aan burgers het morele recht in verzet te komen tegen massamoord?

De politiek zal deze vraag beantwoorden met een gemakzuchtige verwijzing naar het Wetboek van Strafrecht. Gelukkig luisterden Nederlandse burgers die in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld Joden lieten onderduiken naar hun geweten.

undefined

Te wapen!

De zaak-A. doet mij denken aan de eerste regel van het tweede couplet van La Marseillaise: 'Aux armes, citoyens! - Te wapen, burgers!' Een andere regel uit het Franse volkslied luidt: 'Tout est soldat pour vous combattre - Ieder is soldaat om tegen u te strijden.' Heel toepasselijk, want de Nederlandse burgers zijn allang soldaten in de strijd tegen het islamofascisme, namelijk vanaf het moment dat ze voor IS doelwitten werden.

De Nederlandse staat heeft haar burgers in een oorlog betrokken door IS te bombarderen, zonder bereid te zijn de middelen in te zetten om die oorlog te winnen. De citoyen Jitse A. heeft gezorgd voor een paar boots on the ground die nodig zijn om IS de doodklap toe te brengen. Het is de ultieme consequentie van de participatiemaatschappij; je moet als burger tegenwoordig alles zelf doen.

Waar betaal je nog belasting voor?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden