Natuurlijk boeren mag van Brussel worden betaald

Boeren die hun bedrijf inrichten op behoud van landschap en natuur mogen daarvoor worden betaald.

De Europese Commissie ziet dat niet als overheidssteun of concurrentievervalsing. Brussel gaat akkoord met twee proefprojecten, waarin vijf boeren gedurende tien jaar een aanvulling op hun inkomen krijgen uit een groenfonds. De boeren leveren in ruil zogeheten groene en blauwe diensten: ze verminderen de uitstoot van meststoffen, planten houtwallen, herstellen de oorspronkelijke waterhuishouding en laten de natuur zijn gang gaan. Dankzij het fonds kan landschapsbeheer over een langere periode samengaan met duurzame landbouw.

De drie schapenhouders en een rundveehouder op het Twentse landgoed Twickel en een melkveehouder in de Polder van Biesland bij Delft werken volgens het concept ’boeren voor natuur’, ontwikkeld door onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit. Ze hebben een gesloten bedrijf, waar ze hun eigen veevoer verbouwen zonder gebruik van kunstmest. „Hun bedrijfsvoering is gebaseerd op een 19de-eeuwse mineralenafzet en een hogere grondwaterstand”, legt bedenker Anton Stortelder uit.

Landgoed Twickel en de Polder van Biesland zijn kleinschalige oude landschappen. Volgens Stortelder zijn ze zeer geschikt voor ’boeren voor natuur’. Grootschalig boeren is moeilijk in het Twentse coulissenlandschap en in het laatste groene overblijfsel van het Zuid-Hollandse weidegebied. De proefprojecten zijn door Overijssel en Zuid-Holland aan ’de Europese Commissie’Brussel’ voorgelegd. Het liefst wilden ze contracten van dertig jaar met de boeren sluiten, maar de toestemming geldt vooralsnog voor tien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden