Natuurkundige Bas Overvelde gaat het bouwen: een robotboom die tot bloei komt waar je bij staat

Beeld Bas Overvelde

Journalist Dirk Waterval stelt vragen bij het eureka-moment van jonge wetenschappers. Aflevering 8: een interacterende robotoom. 

Een robotboom, drie man hoog, die tot bloei komt waar je bij staat. Met prachtige kleuren, langzaam zwiepende takken en een grote ring openklappend plastic struikgewas eromheen die interacteert met langslopend publiek. Natuurkundige Bas Overvelde (1986) gaat het bouwen: een kunstwerk waar je onderzoek mee kunt doen. Geïnspireerd door de kunst van origami maakt hij materialen die nieuwe vormen aannemen door ze in te drukken of uit elkaar te trekken. De filmpjes over eerder werk zijn miljoenen keren bekeken. Nu zet hij zijn carrière voort op onderzoeksinstituut Amolf in Amsterdam om die enorme robotinstallatie te bouwen met zijn vouwkunst.

Materiaal neemt toch heel vaak nieuwe vormen aan als je het indrukt?

“Klopt, en elk materiaal vervormt op zijn eigen manier. In mijn onderzoeksgroep proberen we nu materialen te maken die de ene keer stijf reageren, en een andere keer ontzettend flexibel zijn. Dit doen we door de interne structuur van het materiaal telkens aan te passen, te vouwen. Hoe het materiaal reageert zit hem dan vooral in dat origami-ontwerp, niet in zijn chemische samenstelling.”

Al die uit- en inklappende robotblaadjes in dat struikgewas interacteren niet alleen met publiek, maar ook met elkaar. Je vergelijkt dat met een zwerm vogels?

“Het is, net als een zwerm vogels of insecten, inderdaad een voorbeeld van zogeheten complex gedrag. Die vogels lijken te bewegen als één geheel, alsof er één brein achter zit die de boel aanstuurt. Maar de beesten zijn autonoom en reageren gewoon op hun buurman. Dat gedrag wil ik onderzoeken met mijn robotblaadjes, die ook gaan ritselen op basis van wat een naastgelegen tak of blad doet.”

Voor dit project werk je samen met architecten en kunstenaars. Wat leer je daar als wetenschapper van?

“Ze denken supersnel na, zijn creatief. Waar wij wetenschappers vaak twee jaar nemen om een idee uit te denken, werken zij meerdere concepten uit in projecten van drie weken. ‘Dit stuk papier moet kunnen bewegen? Kunnen we daar de vochtigheid van de omgeving voor gebruiken, of zetten we er op een slimme manier motortjes onder?’ Die creatieve manier van denken zou best meer mogen terugkomen op theoretische opleidingen als natuurkunde.”

Nu heb je die subsidie om de gigantische opstelling te bouwen, maar waar en wanneer kunnen we resultaat zien?

“In april staan we er drie weken mee in Parijs. Dan breken we de hele boel weer af en eind volgend jaar zetten we de boom weer in elkaar op Cinekid in Amsterdam. Om er ten slotte mee naar het Belgische KIKK-festival in Namur te gaan.”

Lees ook de eerdere afleveringen uit deze rubriek: 
- Aflevering 1: Praat eens met dieren en luister naar ze, zegt filosoof Eva Meijer
- Aflevering 2: 'Alles komt samen in de hippocampus'
- Aflevering 3: 'Suiker en vet veranderen je brein'
- Aflevering 4: 'Wilders, Le Pen en Trump weten precies op de juiste knopjes van kiezers te drukken'
- Aflevering 5: 'Het gebruik van metaforen lijkt van invloed bij het overtuigen van een ander'
- Aflevering 6: 'Robots op zoek naar een teken van leven'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden