Natuurhersteller voert Duurzame 100 aan

Ranglijst | Willem Ferwerda, die zich de ambitieuze taak stelt om ecosystemen in crisis te herstellen, is door de jury dit jaar gekozen tot aanvoerder van de lijst.

Voor het eerst staat iemand uit de natuurwereld op nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw. De ecoloog Willem Ferwerda voert dit jaar de lijst aan.

Ferwerda is medeoprichter en directeur van Commonland, een organisatie die de natuur, de bodem en de landbouw wil herstellen in grote, onleefbaar geworden gebieden. Na de beoordeling van meer dan vierhonderd genomineerden door twaalf onafhankelijke juryleden, kwam Ferwerda als eerste uit de bus.

De wereld kampt volgens Ferwerda met een grote crisis van de ecosystemen. Concreter gezegd: de uitputting van landbouwgronden, gekapte wouden en bossen, het uitsterven van soorten, door mensenhand veroorzaakte woestijnen. Die problemen moet de mens het hoofd bieden, is zijn overtuiging. Want die raken direct aan de middelen van bestaan van de mens: de beschikbaarheid van water, voldoende voedsel, leefbaarheid, banen, veiligheid.

Gisteravond is in Amsterdam de top-25 van de Duurzame 100 van dit jaar bekendgemaakt. Prinses Laurentien van Oranje hield voor bijna vierhonderd aanwezigen een toespraak over het klimaatbeleid. De jury van de Duurzame 100 is zeer onder de indruk van de brede en toch praktische benadering van Ferwerda's Commonland.

Ferwerda pakt omvangrijke gebieden aan, zoals de gortdroge Altiplano in Spanje, een gebied zo groot als de provincie Noord-Brabant. Dat is niet eenvoudig. "Het gaat erom de ecologische functies van zo'n gebied weer te herstellen. Ze zeggen weleens: jij bent die man die bomen aanplant. Maar het gaat om veel meer. Er zit een heel bodemsysteem onder. Het mooie van een ecosysteem is dat het ook versneld kan herstellen: als je op de juiste plek drukt, versterken processen elkaar." Alle partijen doen mee aan de projecten: boeren, burgers, parkeigenaren, overheid, bedrijven en investeerders.

Ferwerda neemt de hoogste plaats in de groene lijst over van ondernemer Maurits Groen - bekend van de Waka-Wakalampen -, die dit jaar in de jury zit. De juryleden hebben dit jaar de 'volhouders' in de wereld van duurzaamheid en natuur hoog gewaardeerd. Op nummer 2 staat architect Thomas Rau die er volgens de jury steeds weer in slaagt vernieuwende wegen in te slaan. Ook poolreizigster Bernice Notenboom, op plaats 3, oogst veel waardering voor haar continue inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar te maken.

In het jaar na de historische klimaattop in Parijs, waar bijna alle landen in de wereld hebben afgesproken de opwarming van de aarde onder de 2 graden te houden, zocht de jury naar Nederlanders die daar een aandeel in hebben gehad. Dat bleek lastig zoeken. Politici van de regeringspartijen VVD en PvdA, zowel Kamerleden als bewindslieden, ontbreken geheel in de Duurzame 100 van 2016. Wel hoog staat Kitty van der Heijden, directeur van het World Resources Institute. Haar organisatie heeft veel invloed op de politiek en heeft meegeschreven aan teksten voor het klimaatakkoord.

De aandacht voor het klimaat verklaart ook de hoge klassering van twee topmannen van grote Nederlandse bedrijven in de toptien: Feike Sijbesma van DSM op plek 7 en Paul Polman van Unilever op nummer 9. Sijbesma neemt internationaal het voortouw om een belasting op CO2 van de grond te krijgen, Polman bemoeide zich direct met de klimaattop en stelt in eigen bedrijf harde doelen om de uitstoot te verminderen.

Het bedrijfsleven, van groot tot klein, doet het sowieso goed in de lijst. Daar komt volgens de jury de daadkracht vandaan die in de politiek ontbreekt. Opmerkelijk hoog staat vegetarische slager Jaap Korteweg met een vierde plek. Eén van de belangrijke sleutels voor een leefbare planeet is een duurzamer voedselvoorziening. Korteweg slaagt er volgens de jury in het vegetarische alternatief voor vlees uit de marge te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden