Natuurgids Middellandse Zee lijkt door machine geschreven

REDACTIE GROEN

Het gebeurt iedereen. Eindelijk op het strand van het Franse Cassis, of snorkelend bij het Kroatische Kastovo, maar ook op de vismarkt van Napels. Je ziet een mooie schelp, wat prachtig koraal of een enorme rog, maar weet volstrekt niet wat de naam van dit stuk marine flora of fauna is.

Wie goed voorbereid op vakantie wil, moet bijna een plank aan boeken meenemen of een hele map apps op zijn smartphone downloaden. Maar daar maakt de compacte 'Natuurgids Middellandse Zee' een einde aan. Hoewel de auteurs graag nog even door wilden gaan, heeft de uitgever bepaald dat ze niet meer dan 832 soorten mochten beschrijven. En dat is maar goed ook. Enric Ballesteros en Toni Llobet (van oorsprong Spanjaarden) moesten zo een voorselectie maken, en voor de beginnende strandloper en snorkelaar is dat meer dan genoeg. Ook de culinaire visliefhebber kan er tussen de kratten in de haven of voor de kraampjes op de markt ruimschoots mee uit de voeten. Het groene gevaarte met die platte kop dat daar is opgebaard op ijs met zeewier, is gewoon een goudmakreel, kunnen ze op bladzijde 59 lezen.

Toch gaat de nieuwe natuurgids vooral over levende flora en fauna. De auteurs schetsen eerst de biodiversiteit in de Middellandse Zee, die in het westen bij de Straat van Gibraltar overigens een stuk groter is dan in het oosten. Ze benoemen de hotspots: van de nationale parken als Les Calanques bij het Franse Marseille tot Rosh-Hanikra met zijn eigenaardige koraalbanken in Israël. Lezers kunnen de gids daarom ook van tevoren raadplegen als ze hun vakantiebestemming nog moeten kiezen. Daarna worden de biotopen besproken: van hel verlichte omgevingen tot de radicale duisternis.

En dan begint het boekje met de determinatiegids pas echt. De honderden kleurige tekeningen vormen een schatkamer waarin de lezer niet uitgekeken raakt. Gelukkig zit er enige opbouw in. De auteurs beginnen met de grote zeezoogdieren als de orka en de potvis. Om via de zeevogels, schildpadden, vissen en ongewervelde zeedieren uiteindelijk uit te komen bij de zeewieren.

Elke tekening gaat vergezeld van een korte beschrijving van de soort, met waar mogelijk de Nederlandse naam, de wetenschappelijke naam en handige pictogrammen om diepte, leefomgeving en de zeldzaamheid samen te vatten. Ook voor wie niet naar het zuiden afreist, is de gids een prachtig bladerboek. De rode poon die doorgaans onherkenbaar op het bord ligt, staat afgebeeld als een vliegend monstertje met borstvinnen die op vleugels lijken, en de krabachtigen lopen zo van de pagina. Zo ontstaat al bladerend de behoefte toch al die 832 soorten live te ontmoeten.

De compacte gids is een must voor iedereen die dit seizoen natte voeten gaat halen in de Middellandse Zee, maar één waarschuwing is op zijn plaats. De van oorsprong Spaanstalige gids lijkt vertaald door een computer, die zulke zinnen produceert: "Wij stellen voor aan de gebruiker om bijzondere aandacht te besteden aan...". Dat kan een stuk minder mechanisch.

Enric Ballesteros en Toni Llobet Natuurgids Middellandse Zee, Uitg KNNV. Prijs: euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden