Natuurgeweld leidt tot overname van herverzekeraar door Franse Axa

Het Franse deel van Sint-Maarten (Saint-Martin) nadat orkaan Irma over het eiland is geraasd.  Beeld AFP
Het Franse deel van Sint-Maarten (Saint-Martin) nadat orkaan Irma over het eiland is geraasd.Beeld AFP

De Franse verzekeraar Axa neemt XL Group over, dat zware verliezen leed vanwege tropische stormen.

De grote tropische stormen Harvey, Irma en Maria hebben naast hun ravage in de getroffen gebieden ook hun sporen nagelaten in de verzekeringsbranche. De verliezen die sommige verzekeraars als gevolg van de natuurrampen hebben geleden, zorgen nu voor een consolidatie in de sector.

Gisteren werd bekend dat de Franse verzekeraar Axa branchegenoot XL Group overneemt voor maar liefst 15,3 miljard dollar (12,4 miljard euro). XL Group werd al een tijdje genoemd als overnamekandidaat, waarbij meerdere partijen geïnteresseerd zouden zijn om de in Bermuda gevestigde herverzekeraar in te lijven.

XL Group is vooral groot in het herverzekeren van schade- en vastgoedverzekeringen, het segment waarin Axa juist zegt te willen groeien. Herverzekeraars als XL zijn aantrekkelijke overnamekandidaten vanwege grote schadeposten als gevolg van natuurrampen zoals de tropische stormen van afgelopen zomer. XL Group leed mede als gevolg daarvan een verlies van 560 miljoen dollar.

Schadepremies

Bijna een jaar geleden kondigde Axa aan afscheid te willen nemen van zijn levensverzekeringsdivisie in de Verenigde Staten. Die tak staat de laatste jaren zwaar onder druk vanwege de lage rente. Dat is nadelig voor verzekeraars die vaak langlopende verplichtingen hebben toegezegd op basis van verwachte hogere rente. Bij de schadeverzekeringen stijgen de premies momenteel juist na de grote stormen van het afgelopen seizoen.

Axa is de op één na grootste Europese verzekeraar, na het Duitse Allianz dat ook geïnteresseerd zou zijn in de overname van XL. Geruchten over een overname door Allianz zorgden een maand geleden al voor een sprong in de beurskoers van XL, terwijl die het jaar daarvoor juist sterk was achtergebleven bij de beursindexen.

Analisten zijn verdeeld over de vraag of dit nu een verstandige overname is of niet, maar over één ding zijn ze het wel eens: Axa betaalt de hoofdprijs voor XL. Zelfs bovenop de al gestegen beurskoers betaalt Axa nog een premie van zo’n 33 procent ten opzichte van de slotkoers afgelopen vrijdag. Om het benodigde geld voor de overname bij elkaar te krijgen, wil de Franse verzekeraar de verwachte opbrengst van de Amerikaanse levensverzekeringsdivisie (naar schatting 6 miljard) gebruiken.

Daarnaast heeft het bedrijf 3,5 miljard aan contanten en zal er zo’n 3 miljard euro aan nieuwe schulden worden uitgegeven. Daarmee zoekt Axa de grenzen op van zijn financiële draagkracht, waarschuwen volgers van het bedrijf. Beleggers schrokken ook van de prijs: het aandeel Axa duikelde met bijna 10 procent.

Strategie

Volgens enkele analisten is de overname ook strategisch twijfelachtig, aangezien XL in zijn marktsegment veel groter is dan Axa met zo’n 15 miljard dollar aan jaarlijkse omzet tegenover Axa met 2,3 miljard. De vraag is dan of er wel kostenbesparingen kunnen komen die de overname rechtvaardigen. Maar volgens topman Thomas Buberl van Axa is er sprake van ‘veel potentieel’, juist vanwege de geringe overlap aan activiteiten. Hij rekent op een jaarlijkse besparing van zo’n 400 miljoen dollar als de twee bedrijven zijn samengevoegd.

In het afgelopen jaar is het aantal overnames in de verzekeringswereld flink toegenomen, en ook grote miljardendeals worden niet langer geschuwd. Eerder dit jaar nam de Amerikaanse verzekeraar AIG – dat tijdens de kredietcrisis van 2008 nog bijna failliet ging – herverzekeraar Validus over. Het Japanse conglomeraat Softbank is al enige tijd in gesprek met Swiss Re, een van de grootste herverzekeraars ter wereld, naar verluidt voor een belang van zo’n 30 procent.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden