Formule 1

Natuurclubs in beroep tegen vervoer raceteams over strand

Racewagens van Red Bull Racing op het strand van Scheveningen voor opnames van een promotiefilm voor de Grand Prix in Zandvoort.Beeld ANP

Natuurbelangenverenigingen gaan sowieso in bezwaar tegen de ontheffing voor strandvervoer van personeels­leden van drie Formule 1-teams tijdens de Grand Prix in Zandvoort. Dat zegt Marc Janssen van de Stichting Duinbehoud.

 Samen met de Natuur- en Vogelwacht Noordwijk en projectgroep Noordvoort beraadt de stichting zich nog op eventuele verdere juridische stappen tegen het autovervoer van de teamleden dwars door natuurstrand­reservaat Noordvoort.

Woensdag spraken de drie belangengroepen met wethouders van Noordwijk over de ontheffing. De wethouders ontvingen dinsdagavond brede politieke steun voor de ontheffing voor de Formule 1-teams. Moties van de PvdA en GroenLinks werden door de rest van de gemeenteraad verworpen. Volgens de wethouders is de kortste route de veiligste, en dat is over het strand.

Woensdagavond kwamen de wethouders en belangenverenigingen niet nader tot elkaar, vertelt Janssen. “Het is duidelijk dat de wethouders bij hun standpunt blijven, de ontheffing wordt verleend. Er is nu rugdekking van de gemeenteraad. Noordwijk heeft een reputatie hoog te houden, daarvoor moet de natuur even wijken.” Maar volgens Janssen is de ontheffingsprocedure nog geen gelopen race. Die moet officieel nog worden verleend, waarna betrokkenen een wettelijke termijn van zes weken hebben om in beroep te gaan. 

Dat de Stichting Duinbehoud in beroep gaat, staat als een paal boven water, zegt Janssen. “Auto’s zijn verboden op het strand, ik heb geen goede argumenten gehoord waarom ze er nu wel op ­mogen.” Wanneer de stichting in beroep gaat weet Janssen nog niet. Ook hij snapt dat de klok richting het raceweekeinde, 1 tot 3 mei, tikt.

De ontheffingsprocedure is een klein onderdeel van het knellende mobiliteitsvraagstuk rond de Grand Prix in de duinen van Zandvoort, waar drie dagen achtereen ruim honderdduizend bezoekers op afkomen.

Lees ook:

Kan de Grand Prix in Zandvoort wel duurzaam zijn?

De Grand Prix in Zandvoort wordt gepresenteerd als de ‘groenste Formule 1 ooit’. Maar hoe duurzaam de GP over een kleine vier maanden werkelijk zal zijn, is de vraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden