Natuurclubs gaan zich voortaan met de jacht bemoeien

null Beeld anp
Beeld anp

Natuur- en dierenorganisaties mogen zich nadrukkelijk bemoeien met de jacht. Ze krijgen een plek in de zogeheten Faunabeheereenheden, waarin nu nog alleen jagers en jachtopzichters zijn vertegenwoordigd. Deze organen moeten erop toezien dat de jacht in Nederland verantwoord geschiedt.

De coalitiepartijen hebben dit onderling afgesproken. VVD en PvdA dienen vandaag tijdens de behandeling van de nieuwe natuurplannen van Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) een wetswijziging in om de nieuwe rol van deze maatschappelijke organisaties vast te leggen.

Dit voorstel was een vurige wens van de PvdA. "Door deze organisaties, zoals de Dierenbescherming, stemrecht te geven, zorgen we ervoor dat het belang van de natuur altijd op één staat", zegt Kamerlid Henk Leenders.

Onnodige bureaucratie
Coalitiegenoot VVD wil hier wel iets voor terug. De wetswijziging regelt daarom ook dat jagers minder tijd en kosten kwijt zullen zijn aan administratie. In de natuurwet van Dijksma staat nu nog dat jagers die willen schieten op konijnen, hazen, wilde eenden, houtduiven en fazanten (de 'wildlijst') van tevoren een 'afschotplan' moeten indienen bij een Faunabeheereenheid. Die zou vervolgens goedkeuring moeten geven aan een jager die op een bepaald terrein een bepaald aantal dieren wil schieten. Dit moet volgens Dijksma leiden tot een 'duurzame jacht'.

De coalitie zet een streep door dit plan van de staatssecretaris. Het leidt tot onnodige bureaucratie, vindt de VVD. "Jagers dreigen meer achter het bureau te zitten dan door het bos te lopen", zegt Kamerlid Rudmer Heerema. "Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn."

Jachtverbod
De PvdA stond de afgelopen jaren onder druk om een einde te maken aan het vrijelijk schieten op de vijf genoemde diersoorten. In het laatste verkiezingsprogramma van de partij uit 2012 staat dat er 'een einde moet komen aan de plezierjacht'. De Partij voor de Dieren diende daarna een initiatiefnota in die oproept tot een jachtverbod. Vandaag wordt in de Kamer ook over dat plan gesproken.

De PvdA zal het voorstel van de dierenpartij niet steunen, waardoor het kansloos is. Alleen PVV, SP en GroenLinks zijn uitgesproken positief over de nota van PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme.

PvdA-Kamerlid Leenders vindt niet dat zijn partij een kiezersbelofte breekt. "Voor ons was het verbieden van deze jacht een middel, geen doel op zich. Met onze wetswijziging regelen we dat er verantwoord zal worden gejaagd. Het gebeurt transparant. Natuur- en dierenorganisaties krijgen een belangrijke stem. Noodzakelijk evenwicht in de natuur, daar gaat het mijn partij om."

Natuurbeheerders
De VVD hoopt dat, nu de 'dreiging van administratieve lasten' is weggenomen, jagers enthousiast blijven. "Het zijn actieve en betrokken natuurbeheerders, die ook nodig zijn", zegt Heerema.

De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging protesteerde de afgelopen tijd herhaaldelijk tegen de lastenstijging als gevolg van de plannen van Dijksma. Nederlandse topkoks, onder wie Jonnie Boer en Robert Kranenborg, lobbyden vorige week nog bij Kamerleden om de jacht vooral niet verder te beknotten. Ze repten over 'bureaucratisering' die haaks staat op de maatschappelijke opvatting over 'eten uit de natuur'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden