Natuurclub heeft het grote publiek nodig

© anp Beeld
© anp

Natuurorganisatie Das en Boom vecht het kabinetsbeleid aan in Brussel. Op zichzelf een begrijpelijke stap. Het kabinet beroept zich telkens op het nakomen van internationale verplichtingen, maar handelt er duidelijk niet naar.

Toch is het de vraag of de actie van Das en Boom het gewenste resultaat heeft. Voorziter Jan Dirkmaat verengt de Haagse bezuinigingen tot een aanslag op Europees beschermde soorten. Terwijl het hele platteland te lijden heeft onder de plannen. Structuurversterking van landbouwgebieden waar een streep door gaat. Fiets- en wandelpaden waarvan de aanleg niet doorgaat. Verwaarlozing van toerisme en recreatie. Projecten die het land tegen het water beschermen geschrapt. Landschappen verwaarloosd.

Het is het niet goed om alle kaarten te zetten op de Europese beschermingsplicht van flora en fauna. Dan dreigt de notie: 'Als de natuurbeweging niet verder komt dan 'het moet van Brussel', is ze kennelijk door haar argumenten heen'. Een overwinning bij het Europese Hof van Justitie zou er weleens toe kunnen leiden dat het grote publiek zich van de natuur vervreemdt. Terwijl de natuurbeweging juist de steun van dat grote publiek hard nodig heeft.

Juridische actie kan nooit op zichzelf staan. Het zal gepaard moeten gaan met een gesprek in de samenleving over de waarde van natuur. Willen we dat de zalm in onze rivieren zwemt? Accepteren we dat dier- en plantensoorten uitsterven? Is Zuid-Limburg niet leuker mét hamsters? Blijven we de dijken verhogen, of gebruiken we de natuur om onszelf te beschermen?

Die thema's kunnen miljoenen Nederlanders aanspreken - niet alleen de geharnaste natuurbeschermers. Natuurmonumenten wil die discussie wel aangaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden