Natuurbeschermers hebben eigen taal

De jeugdige Boomhutclub praat waarschijnlijk veel minder abstract dan veel andere natuurbeschermers. (\N) Beeld
De jeugdige Boomhutclub praat waarschijnlijk veel minder abstract dan veel andere natuurbeschermers. (\N)

Natuurbeschermers spreken doorgaans niet dezelfde taal als andere mensen. Beheerders hebben het over het behoud van kwetsbare ecosystemen, habitats en rodelijstsoorten.

Omwonenden van een natuurgebied vinden dit veel te abstract. Zij kijken naar het natuurschoon van gebieden.

De mensen voelen zich verbonden met de bomen en de dieren in het stuk bos waar ze geregeld wandelen. Ze willen niet dat die moeten lijden voor iets vaags als de bescherming of het herstel van een ecosysteem. Ecologen denken daar anders over. Het hoort erbij dat voor een ecosysteem een stuk bos moet worden gekapt of planten en dieren in de verdrukking komen.

Door deze ruis ontstaan er conflicten die volgens Arjen Buijs van de Wageningen Universiteit voorkomen hadden kunnen worden, als ecologen beter naar de wensen van omwonenden hadden geluisterd. De onderzoeker promoveert volgende week vrijdag op dit onderwerp. Dat liet de universiteit maandag weten.

Uit zijn studie blijkt dat actiegroepen veel effectiever met omwonenden communiceren. Zij weten welke argumenten ze moeten gebruiken om hun betoog te onderbouwen. Hierdoor hebben zij - zelfs al zijn ze een minderheid - meer invloed op de beeldvorming dan natuurbeheerders. „Actievoerders hebben vaak uitgebreide netwerken en halen daarmee ook professionele kennis en ervaring binnen”, aldus Buijs.

Hij vindt dat burgers meer inspraak moeten krijgen in het natuurbeheer. „Door hen meer bij de problemen te betrekken, kunnen natuurbeheerders enerzijds meer rekening houden met de wensen van burgers, en anderzijds meer gevoel krijgen met wat zij belangrijk vinden. Weerstand kan hierdoor in een vroeg stadium worden onderkend en protestgroepen zullen dan minder snel ontstaan. Juist omdat veel burgers de natuur een warm hart toedragen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden