Natuurbeheerders ruziën over toenemend aantal ganzen

De grote aantallen ganzen die de Nederlandse akkers en natuur gebruiken als foerageergebied zorgen voor grote onenigheid tussen de organisaties die de overlast moeten aanpakken. Volgens ingewijden wordt er 'hard onderhandeld' maar is een overeenkomst 'erg lastig'.

De partijen willen graag zelf met een oplossing komen, omdat staatssecretaris Bleker en de provincies anders maatregelen opleggen. De overpopulatie leidt op veel plaatsen tot problemen. Boeren hebben gewasschade, maar ook de natuur heeft het te verduren. Ganzen vreten het riet kaal waardoor zeldzame vogelsoorten verdwijnen en de overmaat aan ganzenpoep zorgt voor overbemesting van arme zandgronden. Juist die zijn kwetsbaar en soortenrijk.

Het Beleidskader Faunabeheer, een overleg waarin organisaties als Vogelbescherming, Natuurmonumenten maar ook LTO en de jagersvereniging zijn vertegenwoordigd, zou eind vorig jaar al met een voorstel voor een nieuw ganzenbeleid komen. In een brief aan Bleker in december vroegen zij uitstel tot maart, maar het overleg sleept voort. De organisaties 'hopen' er half april uit te zijn, maar deelnemers betwijfelen openlijk of dat lukt.

Natuurorganisaties hebben sinds de jaren zeventig met de ontwikkeling van 'natte natuur' Nederland aantrekkelijk gemaakt voor wilde ganzen. In combinatie met de door mestgebruik zeer eiwitrijke graslanden, is het vlakke land omgetoverd tot een ganzenwalhalla. Jaarlijks strijken er inmiddels zo'n twee miljoen neer uit noordelijke gebieden om hier te overwinteren. Daarnaast is de populatie zomerganzen die het jaar rond in Nederland verblijft, uitgegroeid tot 250.000 en dat aantal neemt toe.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft berekend dat het schadebedrag van 17,4 miljoen euro dat de overheid jaarlijks uitkeert aan getroffen grondeigenaren in 2015 met 60 procent zal zijn gestegen naar 28,6 miljoen euro. Staatssecretaris Bleker vraagt zich dan ook hardop af of ganzen nog wel moeten worden beschermd.

In de concept-toekomstvisie is te lezen dat er een streep moet door de vergoeding voor grondeigenaren in de foerageergebieden. Ganzen zouden overal in Nederland moeten kunnen grazen, en de schade zou in alle gevallen vergoed moeten worden. LTO is hier tegen, en wil dat ganzen buiten de fourageergebieden worden bestreden. De Vogelbescherming wil niet weten van het doden van ganzen, terwijl de grote natuurorganisaties vinden dat dit in het uiterste geval wel moet kunnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden