Natuurbeheer verdient meer waardering

Chris de Stoop en Jan Kolen maken zich terecht zorgen over de achteruitgang van de kwaliteit van het agrarische cultuurlandschap (Duurzaamheid&Natuur, 11 mei). Maar dat ze daarbij de pijlen van hun kritiek richten op natuurorganisaties en de inrichting van 'de nieuwe natuur' getuigt van een beperkte visie.

Als er plekken zijn waar het agrarisch cultuurlandschap met zijn menselijke maat is hersteld en beschermd, dan is het wel op de terreinen van natuurorganisaties. Niet alleen op landgoederen als Hackfort en Staverden, om maar een paar Gelderse voorbeelden te noemen, maar ook in oude veenlandschappen in Noord-Holland en zeekleilandschappen als de Goese Poel en het Oude land van Strijen in Zuid-Holland. En ik zou nog vele andere voorbeelden kunnen noemen. Dankzij de natuurorganisaties zijn deze gebieden ontkomen aan de schaalvergroting en nivellering van het landschap die overal in Nederland het agrarische landschap hebben geïndustrialiseerd.

Dat diezelfde natuurorganisaties in andere gebieden kozen voor nieuwe natuur als middel voor natuurherstel, is een bittere noodzaak. Rust, ruimte en subtiele milieuomstandigheden zijn schaars geworden in het Nederland met 17 miljoen inwoners, talloze snelwegen en uitdijende industrieterreinen en industriële landbouw.

De biodiversiteit van het agrarische landschap uit de 19de eeuw is voorgoed verloren. Dat de natuurorganisaties op zorgvuldig gekozen plekken samen met de overheid kiezen voor een terugkeer naar een situatie waarin de natuur meer ruimte krijgt dan de boer, is goed te verdedigen en vindt ook alom waardering van de onthaastende mensen die daar van genieten.

De resultaten van dit beleid zijn veel positiever dan de auteurs van het artikel suggereren. Terugkeer, herstel en nieuwvestiging van soorten als zeearend, visarend, kraanvogel en grote stern onderstrepen dat.

Jan Kolen en Chris Stoop zouden meer respect moeten tonen voor alle inspanningen die gedaan worden om het totaal van het Nederlandse landschap, natuur en cultuur te herstellen en bewaren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden