Natuurbeheer moet volwaardige taak worden voor Friese boeren

Van onze correspondente LEEUWARDEN - Het agrarische natuurbeheer moet een volwaardige economische activiteit worden voor boeren. De overheid moet duidelijke regels opstellen voor het natuurbeheer en er meer geld voor beschikbaar stellen.

Dit is een van de belangrijkste conclusies van het symposium 'Agrarisch natuurbeheer in Friesland' dat gisteren in Leeuwarden is gehouden. De dag was georganiseerd door de landbouworganisatie FLTO en de Friese Milieu Federatie. Het rijk bepaalde in de Ecologische Hoofd Structuur (EHS), dat een groot aantal landbouwgebieden omgevormd moeten worden tot natuurgebied. De boeren reageerden eerst woedend en wilden niets van natuurbeheer weten. Nu de woede gezakt is, werd gisteren voorzichtig gezocht naar oplossingen.

“Wij willen graag aan natuurbeheer doen. Maar daar moet wel een vergoeding tegenover staan. Anders is het economisch niet haalbaar”, zo vatte R. Boersma van de FLTO de gevoelens van de boeren samen. Volgens Boersma is er in Nederland een grote vraag naar natuurgebied en is er ook aanbod. Hij vindt dat daar het marktprincipe op los gelaten kan worden. “Nederlanders hebben behoefte aan natuur. Daar kan dus ook voor betaald worden. Dat geld kan gebruikt worden voor het beheer en voor de vergoeding aan de boeren. Dat kan via de belastingen, maar je kunt ook denken aan sponsoring.”

In Friesland zijn al initiatieven van boeren ontstaan om aan agrarisch natuurbeheer te werken. Zo heeft de afdeling Tytsjerksteradiel een paar maanden geleden een coöperatie opgericht voor agrarisch natuurbeheer. In die coöperatie zijn natuurgronden ondergebracht die regelmatig onderhoud nodig hebben. Het werk en de inkomsten voor het beheer worden over de leden van de coöperatie verdeeld.

Opvallend was de aanwezigheid van de boeren uit Gaasterland. Vorig jaar hoorden zij dat een groot gedeelte van hun land EHS zou worden. Ze reageerden woedend en wilde op geen enkele manier met de natuurbeheerders onderhandelen. Nu de provincie voet bij stuk houdt, moeten ook zij een oplossing gaan zoeken. “We moeten kijken wat voor ons de mogelijkheden zijn. Misschien kunnen we het land onderbrengen in een coöperatie. Dan houden we het wel zelf, maar kunnen we als natuurbeheerder op gaan treden”, aldus D. van der Werf, lid van de Initiatiefgroep Verontruste Gaasterlanders.

Ook de natuurbeheerorganisaties deden een toenaderingspoging. Directeur H. Kroes van It Fryske Gea zei in zijn inleiding dat het hem niet uitmaakte wie de natuur beheerde en dat dat dus ook boeren kunnen zijn. “Het belang van de natuur dient echter wel voorop te staan.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden