Natuurbeheer helpt bedreigde planten

Vetblad (\N)

Natuurherstel werpt zijn vruchten af. Veel kwetsbare en bedreigde planten herstellen zich sneller dan verwacht, zo blijkt uit biologisch veldonderzoek in 150 Nederlandse natuurgebieden.

Onderzoekers van het ecologisch adviesbureau Natuurbalans troffen bijna 110 planten aan van de Rode Lijst, de internationale lijst met bedreigde soorten. Ze hadden gerekend op tachtig kwetsbare soorten. Bijzondere vondsten zijn het vetblad in de omgeving van Epe en Winterswijk, en de moeraswolfsklauw, die zich op veel plaatsen heeft kunnen uitbreiden.

Belangrijke oorzaak voor het herstel is dat regen dankzij milieuregelgeving veel minder voedingsstoffen bevat dan vijftien jaar geleden. Het gaat dan bijvoorbeeld om sulfaten en nitraten. Algemene soorten als brandnetels en bramen gedijen goed op dergelijke voedingsstoffen, gespecialiseerde planten doen het beter op arme grond.

Het herstel is ook te danken aan maatregelen die de afgelopen vijftien jaar zijn genomen. Zo wordt er in veel natuurgebieden geplagd, een methode waarbij de rijke, bovenste bodemlaag wordt afgegraven en afgevoerd. Op de kale ondergrond die achterblijft, kunnen plantensoorten weer kiemen en dat is op veel van de onderzochte plaatsen gebeurd. „Sommige zaden van plantjes hebben bijna honderd jaar moeten wachten om onder een dikke plak vandaan te komen. Het is verbazend dat zij na zo’n lange tijd weer tot leven komen”, aldus een van de onderzoekers.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van De Landschappen, de overkoepelende organisatie van de 12 Landschappen.

Moeraswolfsklauw (Christian Fischer)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden