'Natuurakkoord ook goed voor werkgelegenheid'

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken Beeld ANP
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische ZakenBeeld ANP

De aanleg van nieuwe natuurgebieden, is goed voor de werkgelegenheid. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) kan dit elk jaar 1000 tot 1500 arbeidsplaatsen opleveren. In 2027 moet er zeker 80.000 hectare nieuwe natuur zijn bij gekomen.

Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde natuurpact, waarbij Dijksma het beheer en ook de realisatie van het natuurnetwerk, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), in handen legt van de provincies. 'Alleen al het inrichten van nieuwe natuur is goed voor zeker 1000 arbeidsplaatsen', aldus Dijksma. Uit onderzoek dat in opdracht van de provincies is uitgevoerd, blijkt verder dat activiteiten die kunnen plaatsvinden als beperkingen voor bedrijven in of bij natuurgebieden worden weggenomen, 40.000 extra banen in bijvoorbeeld wegenbouw, industrie en landbouw kunnen opleveren.

Volgens het woensdag gepresenteerde akkoord wordt de grond die het Rijk al eerder kocht voor natuurdoelen overgedragen aan de provincies. Tot en met 2017 is 800 miljoen euro beschikbaar, daarna structureel 200 miljoen euro per jaar. Wel kan 100 miljoen euro die voor 2014 en 2015 was gereserveerd vanwege het slechte economische tij pas in 2016 en 2017 worden uitgegeven

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden