Natuur verstoren als ’kick’

In het artikel ’speelgoed voor 40-plussers’, woensdag in Trouw, spettert het plezier van de pagina’s. De verslaggever wil het feestje kennelijk niet bederven, dus doe ik dat als lezer maar. Meneer op pagina 1 bijvoorbeeld vindt het ’een kick om langs mooie stekjes te rijden’. Cruciale woorden zijn voor mij ’kick’ en ’langs’. Meneer kickt er kennelijk op om met een rotgang langs een fraai behangetje te scheuren.

In dat ’behang’ wandelen en fietsen mensen die al dat mooie willen ondergaan, gecompleteerd met natuurgeluiden. Daarin wordt men dan wreed gestoord door de teringherrie van zo’n motormuis, in dit dichtbevolkte landje, waar de stilte toch al vaak ver te zoeken is.

Sjon Kootwijk Heemskerk

Twee jaar geleden werd in deze buurt een tienermeisje doodgereden door zo'n coureur, die in de bocht nog wat gas geeft; dit keer toevallig wat te veel. In dit land, waar alles regelbaar lijkt, staan we toe dat mannen zich uitleven op de weg. Dit leidt tot groot verkeersrisico, alleen al door de schrikeffecten bij medeweggebruikers. Tevens tot geluidoverlast, juist op de mooiste en stilste plekjes van het land.

Mijn devies: maak het rijden op die stalen rossen onverzekerbaar (waarom betaalt de burger al die vrijwillig opgelopen letselschade?), zet snelheidsbegrenzers en stille knalpotten op de machines.

En, als het dan al komkommertijd in medialand is, zet dan misschien liever andere stalen rossen op de voorpagina. Die, waarmee 40-plussers hun extra kilootjes kunnen kwijtraken!

Rik Groenhuijzen Almen

Sinds bijna zeven jaar wonen wij op een mooie plek in het natuurrijke en rustige Westerwolde. (Z.O. Groningen). We genieten van onze natuurtuin, de omgeving met grazende reeën, bijzondere vogels en de stilte. Vooral in het weekend, als we thuis zijn.

Totdat op zo’n heerlijke zondagmiddag de stilte verbroken wordt door een motor. We hebben ons altijd afgevraagd waarom een motorrijder nou juist op stille plekjes gaat rijden. Het kan niet dat hij van de stilte geniet, want die verstoort hij juist. Gelukkig lazen we vandaag in Trouw het antwoord: vanwege de kick. Dit antwoord roept weer nieuwe vragen op: hoezo kick? De natuur en de stilte verstoren kan toch geen kick zijn? Vogels vliegen op en andere dieren schrikken. Het milieu raakt vervuild door uitlaatgassen en lawaai.

Meneer Driehuis en andere motorrijders die graag door de natuur rijden: wij nodigen u uit voor een wandeling. U kunt plantjes bekijken van dichtbij en even stil blijven staan. U kunt de vogels horen zingen en zien hoe ze in de vlucht een vlieg vangen. U kunt de stilte ervaren. Tenminste als er geen mensen van een motorclub langs ronken.

Fer Schipper en Gré Boelen Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden