Natuur&Milieu verdient flink aan zonne-actie

Milieuclub krijgt van Eneco 4 procent van opbrengst 'Zon Zoekt Dak'

De tweede zonnepanelen-actie 'Zon zoekt Dak' die Natuur en Milieu deze week begon, levert de organisatie minimaal 3 ton op als vergoeding voor de bemiddeling.

Natuur en Milieu heeft een deal gesloten met energiebedrijf Eneco, de leverancier van de zonnesystemen. Van iedere gesloten overeenkomst ontvangt de organisatie een bonus van vier procent.

Bij een eerdere grote publieksactie voor zonnepanelen van de actieorganisatie Urgenda werd geen vergoeding ingenomen. Urgenda financierde de actie uit eigen middelen. Bij andere consumentenacties, zoals voor collectieve energie-inkoop van de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis, wordt wel honorarium in rekening gebracht bij leveranciers.

Volgens Natuur en Milieu betaalt de organisatie de kosten van werving, marketing en van personeel uit de opbrengst van de nieuwe zonnepanelenactie. "Zonder de vergoeding zouden wij deze actie niet kunnen voeren", aldus directeur Tjerk Wagenaar.

Natuur en Milieu werkt ditmaal samen met Eneco, die de Chinese panelen (van producent Yingli) levert. Volgens Natuur en Milieu is uit recent onderzoek gebleken dat zonnepanelen minimaal 17 procent goedkoper zijn dan stroom van een energieleverancier. "Dat onderzoek kostte ongeveer 10.000 euro en dat geld betalen wij ook uit de opbrengst van de nieuwe actie", aldus een woordvoerder van Natuur en Milieu.

De organisatie loopt overigens 100.000 euro aan vergoedingen mis, van de eerste editie van de zonnepanelen-actie, die afgelopen jaar ruim 2200 deelnemers trok. De leverancier van de panelen, Solar Living, ging failliet en verzuimde de afgesproken bonus aan Natuur en Milieu te betalen. Inmiddels heeft Eneco de service en de garantie van deze actie overgenomen - in totaal zijn er vorig jaar 18.000 panelen geplaatst.

Ditmaal kunnen geïnteresseerden kiezen uit drie pakketten. Een pakket van 6 zonnepanelen kost 3060 euro, een pakket van 8 kost 3700 euro en een pakket van 10 kost 4400 euro. De prijzen zijn inclusief alle kosten. Meer dan 1100 belangstellenden hadden gisteren aan het eind van de dag al een reservering geplaatst voor een zonnesysteem.

Natuur en Milieu mikt op 8000 consumenten voor de nieuwe actie. Als die zich aanmelden en uiteindelijk ook een pakket kiezen, kan het honorarium voor Natuur en Milieu oplopen tot meer dan een miljoen euro. "Maar als dát gebeurt zullen wij de winst, na aftrek van onze kosten, ten goede laten komen aan de deelnemers", aldus directeur Wagenaar.

Wagenaar acht de kans klein dat het meer dan 2500 deelnemers worden. "Wij doen deze acties niet om geld te verdienen. De netto-opbrengst voor ons is veel minder dan die vier procent. Wij lopen ook het risico. Misschien zullen we er enkele tienduizenden euro's aan overhouden. Meer is het echt niet."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden