Opinie

Natuur mag en kan beter beschermd worden

Een groep boswachters gaat woensdag in Den Haag uit de kleren. Ze protesteren hiermee tegen de plannen van het kabinet om te stoppen met het aanleggen van natuurverbindingszones in Nederland. Foto: anp Beeld
Een groep boswachters gaat woensdag in Den Haag uit de kleren. Ze protesteren hiermee tegen de plannen van het kabinet om te stoppen met het aanleggen van natuurverbindingszones in Nederland. Foto: anp

De regering bezuinigt onevenredig veel op natuur. Het primaat ligt weer bij de landbouw. De natuur en de burger zijn de dupe.

Er wordt draconisch bezuinigd op de natuur. Waar landelijk een paar procent wordt geschrapt in de overheidsuitgaven, wordt 60 procent bezuinigd. Er blijft hooguit nog wat geld over om boeren, particulieren en natuurorganisaties (in die volgorde) bij het beheer te helpen. En zelfs op beheer van bestaande natuur wordt bezuinigd. Natuurbescherming wordt feitelijk stopgezet.

De verklaring voor de vijandigheid in Den Haag ligt niet in de natuur, de natuurbescherming of de natuurorganisaties. De verklaring ligt in het feit dat boeren boos zijn. En niet zonder reden. De regelgeving is enorm ingewikkeld geworden en er worden grenzen gesteld aan landbouwuitbreiding. Dat laatste is op zich terecht: Nederland is de mestvaalt van de wereld. We zijn de tweede agrarische exporteur van de wereld, gebruiken zes keer de oppervlakte van ons land in de tropen om in het voer voor onze dieren te voorzien. We slagen er maar niet in de kwalijke milieueffecten de baas te worden.

Het ergste is dat de boeren al drie jaar wachten op helderheid over de ammoniakregelgeving. Veel uitbreidingsmogelijkheden zitten voorlopig 'op slot'. Daar word je boos van. Die boosheid leidt tot een gevoel van: het moet maar eens klaar zijn met die lastige natuur. Terwijl iedereen van de natuur houdt. Wat je dan moet doen is de regelgeving halveren, en het geld om iets concreets te doen verdubbelen.

Deze regering doet helaas het omgekeerde. De regels blijven in stand (want deels Europees bepaald), maar het geld wordt weggehaald. En de landbouw krijgt weer het primaat. Daarvan is de natuur de dupe. En waterbeheersingsmaatregelen waar natuur en veiligheid hand in hand gaan. En de recreatieve beleving van de burger.

Wat ook niet helpt is wat deze regering doet: toewerken naar de opheffing van onze grootste natuurbeheerder Staatsbosbeheer. De kortingen zijn zo draconisch dat ofwel grote delen van het bezit verkocht moeten worden, of het beheer verslonst, of men moet toegangskaartjes gaan heffen. Dat is allemaal niet in het belang van de burger.

Deze regering bedient alleen de agenda van de georganiseerde landbouw, die wil intensiveren, megastallen wil bouwen, geen ammoniakbeperkingen accepteert en niet mee wil werken aan herstel van de natuur. Terwijl individuele boeren dat vaak best willen.

Hoe komt het dat staatssecretaris Bleker boeren betere natuurbeheerders vindt dan natuurbeherende organisaties? Waar Staatsbosbeheer de belastingbetaler 175 euro per hectare natuur kost, kost een boerenhectare gemiddeld 400 euro Europese subsidie (via onze belasting), en als hij aan agrarisch natuurbeheer doet kost het de belastingbetaler nog eens 1100 euro per hectare. En dat levert volgens het Natuur en milieuplanbureau ook nog eens veel minder natuur op dan bij Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of de Landschappen.

Waar Europa en het vroegere ministerie van LNV nog de landbouwsubsidies wilden ombouwen van inkomenssteun naar een vergoeding voor tegenprestaties op het gebied van landschap, natuur, milieu en dierenwelzijn, wordt dat beleid nu weer stopgezet.

Veel landbouwbestuurders juichen. Maar dit leidt tot polarisatie in het landelijk gebied. Het werpt ons weer een halve eeuw terug, toen boeren en natuurbeschermers elkaar niet meer zagen staan. Het leidt tot nieuwe rekeningen die straks weer vereffend moeten worden.

De georganiseerde landbouw pleegt kennelijk ongezien een staatsgreep onder het mom van bezuinigingen. Zeker van CDA en VVD mogen we meer verwachten. Natuur is geen linkse hobby!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden