Natuur, kameraadschap en het genot van het juiste schot

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Jagers verzamelen zich dezer dagen op de jachtbeurs in Biddinghuizen. Voor zichzelf en voor hun pr. Want ’lekker doodschieten’ doen ze niet.

De zusjes Neeltje (9 jaar) en Janneke (8) lopen met hun ouders een stand van een vizierspecialist binnen. Ze turen door een vizier op een jachtgeweermodel. Het is leuk op de Game Fair in Biddinghuizen, de tweejaarlijkse beurs voor de jaagwereld, vinden ze. „Vooral de roofvogelshow”, vindt Neeltje. „En het circus”, zegt haar zusje.

De meisjes zijn mee met hun vader William, een beginnend jager. Gezinnen als deze vind je veel op de jachtbeurs, die met winkeltjes, workshops, demonstaties en circus Renz duidelijk op dat publiek mikt.

De jachtbeurs heeft ook een ander doel: vooroordelen wegnemen. „Dat doen we door openheid van zaken te geven”, vertelt voorzitter Bert Bruil, zelf een fervent jager. „Mensen kunnen hier zien wat er allemaal bij de jacht komt kijken.” Dat is dus heel wat anders dan ’lekker beesten doodschieten’, meent hij. „Het plezier van het jagen zit in het gevoel: de natuur, de jachthonden, de kameraadschap, het genot van het juiste schot. Het is een collage. Jagen is emotie.”

Jaap van de Waard illustreert dat. Hij staat tussen een stand met vredige schilderijen van de Schotse Hooglanden en een jachtgewerenstand. Zijn pezen in beide schouders hebben het begeven en jagen zit er niet meer in, vertelt hij. „Die man heeft ’s nachts gehuild in zijn bed”, zegt Bruil later.

„In de jagerij gelden gouden disciplines”, vertelt Bruil. „Je schiet alleen op dieren waarop je mag schieten en alleen als je zeker weet dat je het dier zult treffen.” Het is niet de bedoeling dat het dier lijdt. Na afloop van de jacht wordt de vangst uitgespreid en met een jachthoorn geëerd. „Uit respect voor de dieren.”

Dat niet iedereen een rechte lijn ziet tussen respect voor dieren en het doodschieten ervan, weet Bruil ook wel. „Die discussie zullen wel altijd houden”, verzucht hij. „Het is niet mijn bedoeling de critici te overtuigen. Ik hoef niet van iedereen gelijk te krijgen.” Een dialoog met dierenactivisten heeft hij opgegeven. „Ze laten geen kans onbenut om jagers als moordenaars af te doen.” Hij steekt ook de hand in eigen boezem. „De jaagwereld heeft zich in het verleden verschrikkelijk arrogant opgesteld. Bovendien zeggen we pas twintig jaar dat we aan natuurbeheer doen, terwijl we dat altijd al deden – anders gaat ons speeltje weg. Dat is gewoon eerlijk egoïsme.”

Egoïsme of niet, jagers kunnen volgens Bruil een grote rol spelen in natuurbeheer. „Als er te veel reebokken zijn, wordt de populatiedruk hoger en dat is slecht voor het wild. In Nederland ontbreken roofdieren zoals de wolf, om daar op natuurlijke wijze iets aan te doen. Jagen is de beste en goedkoopste manier om dat gat te vullen.” De jaagwereld lijkt op de Game Fair te bloeien. Met ruim 5000 bezoekers is het druk op Hemelvaartsdag, de eerste van vier dagen. Bruil denkt minstens een derde van de 30.000 Nederlandse jagers te ontvangen. „Het is een soort reünie.”

(Trouw) Beeld
(Trouw)
De Game Fair: Een orkest blaast de jachthoorn (boven), en een zwijnekop te kijk. (FOTO'S BRAM PETRAEUS) Beeld
De Game Fair: Een orkest blaast de jachthoorn (boven), en een zwijnekop te kijk. (FOTO'S BRAM PETRAEUS)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden