Natuur is soms heilzamer dan sportschool, vindt Nederland

Twee schaatsers bij Kinderdijk Beeld ANP
Twee schaatsers bij KinderdijkBeeld ANP

Meer groen rond het huis kan leiden tot lagere zorgkosten en minder arbeidsverzuim. Dat denken acht op de tien Nederlanders, blijkt uit een publieksenquête die in oktober is uitgevoerd door Intomart GfK in samenwerking met Agnes van den Berg, hoogleraar natuurbeleving in Groningen.

Cokky van Limpt

Natuur heeft een positieve uitwerking op de gezondheid, vinden vrijwel alle Nederlanders. Ze zijn er ook van overtuigd dat het vooral voor kinderen belangrijk is dat zij opgroeien met voldoende natuur in de buurt.

De Friesland Zorgverzekeraar gaf opdracht voor de representatieve steekproef onder 1037 Nederlanders van 18 tot 85 jaar. "Deze maatschappij heeft veel aandacht voor de bijdrage van 'groen' aan gezondheid en aan preventie en behandeling van ziekten," zegt Van den Berg.

Stimuleren om naar buiten te gaan
De Friesland werkt al jaren samen met natuurorganisaties in het 'Natuurcollectief' - It Fryske Gea, de Waddenvereniging en de Landschappen van Drenthe, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Overijssel, Groningen en Flevoland. De bedoeling is om verzekerden te stimuleren veel naar buiten te gaan, de natuur in. Verzekeraar Menzis doet net zoiets met Natuurmonumenten.

"Uit de peiling blijkt dat het merendeel van de bevolking het belangrijk vindt dat zorgverzekeraars meer aandacht besteden aan de positieve effecten van natuur op de gezondheid", zegt Van den Berg. "Ook door informatie te geven over die heilzame effecten en over onderzoek naar de samenhang tussen natuur en gezondheid."

Remedie tegen somberheid
Nederlanders zéggen niet alleen dat ze de natuur belangrijk vinden voor hun gezondheid, bijna de helft van de bevolking is ook dagelijks of wekelijks buiten te vinden. Ze zoeken de natuur op om te ontspannen, problemen op te lossen of om hun conditie te verbeteren.

De natuur is volgens de meeste Nederlanders ook een goede remedie tegen somberheid en depressieve gevoelen. Bijna 60 procent zou een sombere of depressieve vriend of vriendin aanraden om vaker de natuur in te gaan. Dat is verre te prefereren boven de sportschool, in therapie gaan of antidepressiva slikken.

Vanmiddag vindt in het Amsterdamse debatcentrum De Balie een discussie plaats over de relatie tussen natuur en gezondheid, waaraan ook de GGD en Menzis meewerken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden